Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlere yönelik kayyım sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, sürecin yalnızca hukuki boyutuyla değil, toplumsal beslenme ihtiyaçları açısından da ele alınması gerektiğini belirtti. Ertürk, “Beyaz et sektörünün sürdürülebilirliği, yalnızca üreticiler açısından değil, halk sağlığı, gıda güvenliği ve protein arzı açısından kritik öneme sahiptir. Kayyım sürecinde bu hassasiyetlerin gözetilmesi elzemdir” dedi.
Kayyım süreci ve gıda güvenliği
Ertürk, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren şirketlere kayyım atanmasının, tüketicilerin protein ihtiyacını karşılayan önemli bir sektörde istikrarı sağlaması gerektiğini ifade etti. “Kayyım uygulaması, şirketlerin yönetiminde geçici bir düzenleme olsa da, üretim zincirinin aksamaması ve gıda güvenliği standartlarının korunması büyük önem taşıyor. Veteriner hekimler olarak, hayvan sağlığı ve refahının da süreçte ihmal edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Dernek ayrıca, kayyım sürecinde denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması ve halkın sağlıklı protein kaynaklarına erişiminin kesintisiz sürdürülmesi çağrısında bulundu.
Sektörün geleceği ve toplumsal etkiler
Türkiye’de beyaz et sektörü, yıllık 2 milyon tonun üzerinde üretim kapasitesiyle önemli bir istihdam ve ihracat kaynağı konumunda. Sektörde yaşanabilecek bir istikrarsızlık, başta tavuk eti olmak üzere protein fiyatlarında dalgalanmalara yol açabilir. Ertürk, “Sadece üreticilerin değil, tüketicilerin de mağdur olmaması için kayyım sürecinin şeffaf ve bilimsel temellere dayalı yürütülmesi şart. Antibiyotik kullanımı, hijyen koşulları ve hayvan refahı gibi konular da göz ardı edilmemeli” ifadelerini kullandı. Dernek, kayyım atanan şirketlerde veteriner hekim istihdamının artırılmasını ve üretim tesislerinin düzenli denetlenmesini öneriyor.
Kayyım süreci, beyaz et sektöründe yaşanan son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Bazı şirketlerin mali yapılarındaki bozulma ve yönetim sorunları, devleti bu adımı atmaya yöneltti. Uzmanlar, kayyım uygulamasının sektördeki rekabeti ve tüketici fiyatlarını nasıl etkileyeceğini yakından takip ediyor. Veteriner Hekimler Derneği bu süreçte kamuoyunu bilinçlendirme ve sektör paydaşları arasında diyalog sağlama rolü üstleniyor. Ertürk, “Devlet, üretici ve tüketici arasında bir denge kurulmalı. Kayyım, bir fırsat olarak görülmeli ve sektörün yapısal sorunları çözülmeli” diyerek sözlerini noktaladı.