Venezuela'da 39 saniye arayla meydana gelen 7.2 ve 7.5 büyüklüğündeki iki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yürüten AFAD ekipleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Deprem Arama Kurtarma (DAK) Timi, görevlerini tamamlayarak yurda döndü. Venezuela halkının 'Hiç yorulmayan Türkler' olarak adlandırdığı ekipler, Ankara'da düzenlenen bir törenle karşılandı.
Ekipler Ankara'da Törenle Karşılandı
Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Tümgeneral Sinan Eren tarafından karşılanan ekipler, başarılı görevlerinden dolayı tebrik edildi. Tümgeneral Eren, yaptığı konuşmada, 'Ekiplerimiz uluslararası dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sergiledi. Zorlu koşullara rağmen gösterdikleri özveri takdire şayan' ifadelerini kullandı.
AFAD ekipleri, deprem bölgesinde toplam 120 saatlik çalışma gerçekleştirdi. Enkaz altında kalan 27 kişiye ulaşıldığı, bunlardan 12'sinin sağ kurtarıldığı belirtildi. TSK DAK Timi ise özellikle enkaz altındaki hassas dinleme cihazları ve termal kameralarla etkin bir rol oynadı.
Venezuela'dan Türkiye'ye Teşekkür
Depremin hemen ardından bölgeye ulaşan ilk uluslararası ekipler arasında yer alan Türk ekipleri, Venezuela halkı tarafından büyük bir minnetle karşılandı. Yerel halk, ekiplerin yorulmadan çalışması nedeniyle onlara 'Hiç yorulmayan Türkler' lakabını taktı. Venezuela Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 'Türkiye'nin hızlı müdahalesi ve profesyonel ekipleri, dostluğumuzun en somut göstergesidir' denildi.
Deprem, başkent Karakas ve çevresinde büyük hasara yol açtı. Resmi rakamlara göre 89 kişi hayatını kaybetti, 500'den fazla kişi yaralandı. Binlerce bina yıkılırken, artçı sarsıntılar devam ediyor.
Türkiye'nin Uluslararası Yardım Çalışmaları
Türkiye, son yıllarda dünyanın birçok bölgesinde doğal afetlerde arama kurtarma ve insani yardım faaliyetleri yürütüyor. AFAD ve TSK'nın koordineli çalışmaları, uluslararası alanda takdir topluyor. Venezuela'ya gönderilen ekipler, AFAD'ın 80 kişilik ekibi ile TSK'nın 30 kişilik DAK Timi'nden oluşuyordu. Ekiplerde arama kurtarma uzmanlarının yanı sıra sağlık personeli ve mühendisler de yer aldı.
Bu tür insani misyonlar, Türkiye'nin yurtdışındaki prestijini artırırken, iki ülke arasındaki diplomatik bağları güçlendiriyor. Deprem bölgesinde Türk Kızılayı tarafından kurulan sahra mutfakları, binlerce depremzedeye sıcak yemek sağladı. Ayrıca, Türkiye'den gönderilen 1000 adet çadır ve 10 bin battaniye ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.
Venezuela'da görev yapan ekiplerin Türkiye'ye dönüşü, deprem yardım operasyonunun sona erdiği anlamına gelmiyor. Türkiye, bölgeye insani yardım göndermeye devam edeceğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı, Venezuela ile koordinasyon halinde orta ve uzun vadeli rehabilitasyon projelerine destek vereceklerini açıkladı.
Türkiye'nin bu hızlı ve etkin müdahalesi, uluslararası toplum tarafından örnek gösteriliyor. Birleşmiş Milletler Afet Koordinasyon Merkezi, Türk ekiplerinin sahada gösterdiği profesyonelliği övgüyle bahsetti. Bu tür insani diplomasi girişimleri, Türkiye'nin küresel ölçekteki yardımsever imajını pekiştiriyor.