TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Venezuela'da deprem felaketi: Can kaybı 3 bin 342'ye yükseldi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Venezuela'da deprem felaketi: Can kaybı 3 bin 342'ye yükseldi

Venezuela'da 24 Haziran'da meydana gelen iki büyük depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 342'ye yükseldi. Ülkenin batısındaki Merida kenti yakınlarında aynı gün içinde art arda yaşanan 7.3 ve 6.8 büyüklüğündeki depremler, geniş bir alanda yıkıma yol açtı. Ulusal Afet Yönetimi Merkezi'nin son verilerine göre yaralı sayısı 5 bin 700'ü aşarken, binlerce kişi de evsiz kaldı. Enkaz altından çıkarılan cenazelerin sayısının artmasıyla birlikte arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Depremin merkez üssü ve etkileri

Depremlerin merkez üssü, Venezuela'nın batısındaki Merida eyaletine bağlı El Vigia kasabası yakınları olarak belirlendi. İlk deprem yerel saatle 11.15'te, ikincisi ise 14.20'de meydana geldi. Başkent Karakas dahil olmak üzere ülkenin büyük bölümünde hissedilen sarsıntılar, özellikle Tachira, Zulia ve Trujillo eyaletlerinde ağır hasara neden oldu. On binlerce bina yıkılırken, yollar ve köprüler kullanılamaz hale geldi. Bölgede elektrik ve iletişim hatlarının büyük ölçüde kesilmesi nedeniyle yardım çalışmaları güçlükle yürütülüyor.

  • Depremler sonucu 40'tan fazla artçı sarsıntı kaydedildi.
  • Hastaneler dolup taşarken, sağlık ekipleri sahada acil müdahale yapıyor.
  • Barajlar ve su hatlarında hasar oluştuğu için içme suyu sıkıntısı yaşanıyor.

Uluslararası yardım çağrıları

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, depremin ardından uluslararası yardım çağrısında bulundu. Maduro, yaptığı açıklamada, "Venezuela halkı bu zor günü yaşarken, tüm dost ülkeleri ve uluslararası kuruluşları yardıma davet ediyorum" dedi. Dünya Sağlık Örgütü, Kızılhaç ve Birleşmiş Milletler ekipleri bölgeye ulaşmaya başladı. Ancak ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımlar ve siyasi kriz nedeniyle lojistik zorluklar yaşanıyor. Özellikle tıbbi malzeme ve ağır iş makinelerinin temini gecikiyor.

Depremin ardından Venezuela hükümeti, olağanüstü hal ilan etti ve askeri birlikler çalışmalara destek veriyor. Enkaz altında kalanlar için gece gündüz çalışan ekipler, zamanla yarışıyor. Yıkılan binaların çoğunun deprem yönetmeliklerine uygun olmadığı, can kaybının bu nedenle yüksek olduğu belirtiliyor.

Venezuela, tarihsel olarak deprem kuşağı üzerinde yer almasına rağmen, bu büyüklükte bir felaketle uzun yıllardır karşılaşmamıştı. 1999'daki büyük heyelan felaketinin ardından en yıkıcı doğal afet olarak kayıtlara geçen deprem, ülkenin altyapı ve afet yönetimi konusundaki eksikliklerini bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlar, can kaybının 4 bini aşabileceği uyarısında bulunurken, yardım kuruluşları ve uluslararası toplumun Venezuela'ya daha fazla destek vermesi gerektiği ifade ediliyor.

Etiketler:
venezueladepremcan kaybımeridauluslararası yardım

İlgili Haberler

Fransa'da 16 Vilayette Turuncu Alarm: Yeni Sıcak Hava Dalgası Kapıda
Dünya

Fransa'da 16 Vilayette Turuncu Alarm: Yeni Sıcak Hava Dalgası Kapıda

2 dk önce

Rusya'nın Kiev'e füze ve İHA saldırısı: 11 ölü
Dünya

Rusya'nın Kiev'e füze ve İHA saldırısı: 11 ölü

14 dk önce

İran'da Hamaney için dev veda töreni: Tahran sokakları insan seli
Dünya

İran'da Hamaney için dev veda töreni: Tahran sokakları insan seli

26 dk önce

İran’da Hamaney’in Cenazesinde Yas ve Protesto Bir Arada
Dünya

İran’da Hamaney’in Cenazesinde Yas ve Protesto Bir Arada

28 dk önce