TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya SON DAKİKA

Venezuela'yı 39 Saniye Arayla 7.5 ve 7.2'lik Depremler Vurdu

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Venezuela'yı 39 Saniye Arayla 7.5 ve 7.2'lik Depremler Vurdu

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Güney Amerika ülkesi Venezuela'da 39 saniye arayla 7.5 ve 7.2 büyüklüğünde iki deprem kaydedildiğini açıkladı. Depremlerin merkez üssü, ülkenin kuzeydoğusundaki Sucre eyaleti açıklarında, Karayip Denizi'nde yer alıyor. İlk deprem 7.5 büyüklüğünde, ardından 39 saniye sonra 7.2 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı meydana geldi. Sarsıntılar başkent Karakas ve çevre ülkelerde de hissedildi. Can ve mal kaybına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Depremin Özellikleri ve Etkileri

USGS verilerine göre, ilk deprem yerel saatle 09.45'te, 10 kilometre derinlikte meydana geldi. 39 saniye sonra gelen 7.2 büyüklüğündeki artçı ise aynı bölgede, 15 kilometre derinlikte kaydedildi. Bu tür ardışık depremler, büyük bir ana şok ve hemen ardından gelen ikinci büyük bir sarsıntı olarak tanımlanıyor; genellikle çift deprem olarak adlandırılıyor. Sarsıntılar nedeniyle kıyı bölgelerinde tsunami uyarısı yapıldı, ancak daha sonra uyarı kaldırıldı. Venezuela hükümeti, afet yönetim ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Petrol rafinerileri ve enerji altyapısında herhangi bir sorun yaşanıp yaşanmadığı henüz netlik kazanmadı.

Bölgenin Sismik Geçmişi ve Ekonomik Boyut

Venezuela, Karayip levhası ile Güney Amerika levhası arasındaki karmaşık fay hatları nedeniyle sismik olarak aktif bir bölge. Ülkede en büyük deprem, 1967'de başkent Karakas'ta meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki sarsıntıydı. Son depremler, ülkenin zaten derin bir ekonomik krizle boğuştuğu bir dönemde gerçekleşti. Petrol gelirlerindeki düşüş, hiperenflasyon ve siyasi istikrarsızlıkla mücadele eden Venezuela, bu tür doğal afetlerin yaratacağı ek mali külfeti karşılamakta zorlanabilir. Dünya Bankası verilerine göre, Venezuela'nın GSYİH'sı son beş yılda yüzde 70'ten fazla küçüldü; bu da deprem sonrası altyapı onarımı ve yardım çalışmalarını daha da karmaşık hale getirecek.

Şimdilik büyük bir can kaybı bildirilmemesi olumlu olsa da, bölgedeki hastanelerin ve acil servislerin mevcut durumu endişe yaratıyor. Daha önceki krizlerde olduğu gibi, uluslararası yardım çağrılarının gündeme gelmesi bekleniyor. Ancak Venezuela hükümeti, yardım talebinde bulunup bulunmayacağına henüz karar vermedi. Bu olay, aynı zamanda bölge ülkeleri arasında olası bir dayanışma mekanizmasının test edilmesine de neden olabilir. Karayipler'de sık sık deprem ve kasırga gibi doğal afetler yaşandığından, bölgesel iş birliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

Etiketler:
Venezueladeprem7.57.2USGSKarayipdoğal afet

İlgili Haberler

İran, Umman'ın Hürmüz Boğazı için geçici deniz koridorunu reddetti
Dünya

İran, Umman'ın Hürmüz Boğazı için geçici deniz koridorunu reddetti

8 dk önce

ABD Senatosu’ndan İran askeri tasarısına ret
Dünya

ABD Senatosu’ndan İran askeri tasarısına ret

13 dk önce

ABD'den Venezuela'ya deprem yardımı: Arama kurtarma ve tıbbi ekipman sevk edildi
Dünya

ABD'den Venezuela'ya deprem yardımı: Arama kurtarma ve tıbbi ekipman sevk edildi

14 dk önce

Fransa'da 48 Vilayette Turuncu Yangın Alarmı Verildi
Dünya

Fransa'da 48 Vilayette Turuncu Yangın Alarmı Verildi

14 dk önce