Türk edebiyatının usta şair ve yazarlarından Ahmet Telli, 78 yaşında hayatını kaybetti. Telli için yarın Ankara'da tören düzenlenecek. Toplumcu gerçekçi şiir akımının önemli temsilcilerinden olan Telli, saat 11.00'de Ankara Devlet Tiyatrosu'nda düzenlenecek anma töreninin ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Şiirleriyle toplumun sesi oldu
Ahmet Telli, 1946 yılında Tunceli'nin Hozat ilçesinde doğdu. İlk şiirleri 1960'lı yıllarda yayımlanmaya başlayan Telli, 1978'de yayımladığı ilk kitabı 'Neylersin'le dikkat çekti. Toplumcu gerçekçi şiirin yanı sıra bireysel temalara da sıklıkla yer veren şair, eserlerinde doğa, aşk, özlem ve adalet gibi temaları işledi.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından gözaltına alınan Telli, uzun yıllar yayıncılık ve yazarlık yaptı. 'Yitik Ülke', 'Su Çürüdü', 'Yıldızların Üstünde Yalnızlık' gibi kitaplarıyla geniş bir okur kitlesine ulaştı. Şiirleri birçok dile çevrilen Telli, edebiyatımızda halkın sorunlarını ve duygularını yalın bir dille anlatan bir isim olarak tanındı.
Edebiyat dünyası yasta
Telli'nin vefatı edebiyat çevrelerinde büyük üzüntü yarattı. Şairin eserleri üzerine çalışmalar yapan akademisyenler ve yayıncılar, Telli'nin Türk şiirine önemli katkılar sağladığını belirterek başsağlığı mesajı yayımladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bir taziye mesajı yayımlayarak Telli'nin unutulmaz eserler bıraktığını vurguladı.
Ahmet Telli'nin son yıllarda sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği biliniyordu. Sevenleri, yarınki törene katılarak şaire son görevlerini yerine getirecek. Telli'nin naaşı, anma töreninin ardından öğle namazını müteakip Karşıyaka Mezarlığı'ndaki aile kabristanında defnedilecek.
Ahmet Telli'nin edebiyat dünyasında bıraktığı boşluk, daha uzun yıllar doldurulamayacak gibi görünüyor. Toplumcu gerçekçi şiirin son büyük temsilcilerinden biri olan Telli, eserleriyle yaşamaya devam edecek.