İslam dünyasının dört bir yanından hadis alimlerini İstanbul'da buluşturacak "Uluslararası Hadis Meclisleri" programı, 17-27 Haziran tarihlerinde düzenlenecek. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen etkinlikte, hadis ilminin güncel meseleleri ele alınacak.
Programın Detayları
On gün sürecek program kapsamında, farklı ülkelerden gelen alimler seminerler, paneller ve çalıştaylar gerçekleştirecek. Katılımcılar arasında Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Malezya ve Türkiye'den önde gelen hadis profesörleri yer alıyor. Etkinlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
Amacı ve Önemi
Program, hadis ilminin doğru anlaşılması, günümüz problemlerine ışık tutması ve İslam ümmeti arasında birlik bilincinin güçlendirilmesini hedefliyor. Ayrıca, hadis alanındaki akademik çalışmaların paylaşılması ve ortak projelerin geliştirilmesi de amaçlanıyor. Bu tür uluslararası buluşmalar, İslam dünyasında ilmi iş birliğinin somut bir örneği olarak değerlendiriliyor.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, programın açılışında yaptığı konuşmada, hadis ilminin İslam kültür ve medeniyetindeki merkezi rolüne vurgu yaptı. Erbaş, "Hadisler, Kur'an'ı Kerim'den sonra İslam'ın ikinci temel kaynağıdır. Bu tür meclisler, sünnetin doğru anlaşılmasına ve yaşanmasına katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Programın ikinci gününde, "Hadis ve Sünnetin Güncel Yorumu" başlıklı bir panel düzenlenecek. Panelde, modern çağda hadislerin nasıl anlaşılması gerektiği, sosyal medyada hadis kullanımı ve hadis uydurmacılığı gibi konular tartışılacak. Ayrıca, katılımcı alimlerin sunumlarıyla hadis ilminin farklı boyutları ele alınacak.
Etkinlik Takvimi
- 17 Haziran: Açılış programı ve tanıtım oturumu
- 18-20 Haziran: Seminerler ve paneller
- 21-23 Haziran: Çalıştaylar ve atölye çalışmaları
- 24-26 Haziran: İstanbul kültür gezileri
- 27 Haziran: Kapanış oturumu ve değerlendirme
Etkinlik, İstanbul'un tarihi mekanlarında yapılacak kültür turlarıyla da zenginleştirilecek. Alimler, Ayasofya-i Kebir Camii, Sultanahmet Camii ve İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi gibi önemli noktaları ziyaret edecek.
Geçmiş ve Gelecek
Uluslararası Hadis Meclisleri, ilk kez 2019 yılında düzenlenmişti. Pandemi nedeniyle iki yıl ara verilen program, geçen yıl yeniden başlamıştı. Etkinliğin geleneksel hale getirilmesi ve her yıl farklı temalarla devam etmesi planlanıyor.
İslam dünyasında hadis ilmine duyulan ilgi, özellikle genç nesiller arasında artarak devam ediyor. Bu tür programlar, ilmi birikimin paylaşılması ve yeni çalışmalara zemin hazırlanması açısından kritik öneme sahip. Ayrıca, Türkiye'nin bu alandaki lider rolü, uluslararası platformda tescil edilmiş oluyor.