Tuzla'da polis ekiplerinin durdurduğu bir yolcu otobüsünde, yedek yakıt deposunun arkasına özel olarak oluşturulan gizli bölmede 120 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, istihbarat çalışmaları sonucu silah sevkiyatı yapılacağı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine TEM Otoyolu Tuzla mevkiinde önlem alan polis, şüpheli bir yolcu otobüsünü durdurdu. Otobüste yapılan detaylı aramada, yedek yakıt deposunun bulunduğu bölümün arkasına gizlenmiş özel bir bölme tespit edildi. Bu bölmede yapılan aramada 120 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda şarjör ve fişek ele geçirildi. Olayla ilgili otobüs sürücüsü ve bir yolcu gözaltına alındı.
Gizli bölme nasıl oluşturuldu?
Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, gizli bölme yedek yakıt deposunun arkasındaki boşluğa, aracın alt yapısına uygun şekilde imal edilmiş. Bölmenin dışarıdan görünmeyecek şekilde tasarlandığı ve ancak özel bir düzenekle açılabildiği belirtildi. Polis ekipleri, bu tür gizli bölmelerin genellikle profesyonel suç örgütleri tarafından kullanıldığına dikkat çekti. Ele geçirilen silahların marka ve seri numaralarının kazınmış olduğu, bu nedenle yurtdışından kaçak yollarla getirildiği değerlendiriliyor. Silahların piyasa değerinin yaklaşık 6 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.
Soruşturma derinleştiriliyor
Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan sürücü ve yolcunun emniyetteki işlemleri sürüyor. Polis, silahların nereden temin edildiği, kime teslim edileceği ve bu işin arkasındaki organize suç yapılanmasını ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, özellikle otobüslerle yapılan silah kaçakçılığına yönelik operasyonların artarak devam edeceğini bildirdi. Son dönemde benzer yöntemlerle yapılan kaçakçılık olaylarında artış yaşandığı belirtiliyor.
Türkiye'de ruhsatsız silah kullanımı ve kaçakçılığı, kamu güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, her yıl binlerce ruhsatsız silah ele geçiriliyor. Bu operasyon, kaçak silahların özellikle organize suç örgütleri tarafından kullanıldığına dair endişeleri yeniden gündeme getirdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili iki şüpheli hakkında 'ruhsatsız silah ticareti yapmak' suçundan soruşturma başlattı. Gözaltı sürecinin ardından şüpheliler adliyeye sevk edilecek.
Uzmanlar, bu tür kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesi için istihbarat paylaşımı ve sınır kontrollerinin artırılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca otobüs firmalarının, araçlarını kiralayan veya taşıma hizmeti veren kişilere karşı daha dikkatli olmaları çağrısında bulunuluyor. Tuzla'daki bu operasyon, emniyet birimlerinin kaçakçılıkla mücadelede kararlılığını gösteriyor. Ancak sorunun kaynağı olan silah üretimi ve ticaretine yönelik daha kapsamlı politikaların hayata geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor.