TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Türkiye'nin savunma devi milyonlarca dolara satıldı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Türkiye'nin savunma devi milyonlarca dolara satıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında el konulan savunma şirketi, milyonlarca dolar karşılığında satıldı. Edinilen bilgiye göre, geçen yıl ağustos ayında başlatılan soruşturma sonucunda şirketin faaliyetleri durdurulmuş ve tüm mal varlığına el konulmuştu. Satış işlemi, savcılık makamının onayı ile gerçekleştirildi. Yeni sahibinin kimliği henüz açıklanmazken, satış bedelinin 50 milyon doların üzerinde olduğu iddia ediliyor.

Soruşturma süreci ve el koyma

Soruşturma, şirketin yurt dışına yasa dışı silah ve mühimmat sevk ettiği ihbarı üzerine başlatılmıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, şirkete ait fabrika ve depoları aramış, çok sayıda belgeye el koymuştu. Soruşturmada, şirketin Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ambargoyu delerek silah sattığı öne sürülüyor. Şirketin eski yöneticileri hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' ve 'kaçakçılık' suçlarından dava açılmıştı.

Satışın detayları ve kamuya etkisi

Satış işlemi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) koordinasyonunda yapıldı. Şirketin toplam değerinin 200 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyordu ancak satış bedeli bu rakamın oldukça altında kaldı. Uzmanlar, el konulan şirketlerin genellikle piyasa değerinin altında satıldığına dikkat çekiyor. Satıştan elde edilen gelir, soruşturma masrafları ve mağdurların zararlarının karşılanmasının ardından Hazine'ye aktarılacak. Bu tür satışların şeffaf bir şekilde yapılması ve kamu yararının gözetilmesi gerekiyor.

Savunma sanayii alanında faaliyet gösteren şirketin satışının sektöre etkisi merak konusu. Şirketin üretim bandı ve teknolojisi, yerli savunma projelerinde kullanılmak üzere korunacak. Yeni sahibinin şirketin ihracat ağını genişletmesi ve istihdamı artırması bekleniyor. Ancak bu tür satışların kamu denetimine açık olması, yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önlenmesi açısından önem taşıyor.

Etiketler:
savunma sanayiiel koymaİstanbul Başsavcılığısatışsoruşturma

İlgili Haberler

Yaralı Yavru Karga 'Zeytin', Konyaaltı Belediyesi'nin Şefkatli Ellerinde
Siyaset

Yaralı Yavru Karga 'Zeytin', Konyaaltı Belediyesi'nin Şefkatli Ellerinde

3 dk önce

İzmir Buca'da orman yangınına gözaltı ve tutuklama
Siyaset

İzmir Buca'da orman yangınına gözaltı ve tutuklama

12 dk önce

Tanju Özcan: Bütün bu davanın ana yemeği benim
Siyaset

Tanju Özcan: Bütün bu davanın ana yemeği benim

15 dk önce

DOA fırsatçılarına geçit yok: Fahiş fiyata karşı marketlerde su denetimi
Siyaset

DOA fırsatçılarına geçit yok: Fahiş fiyata karşı marketlerde su denetimi

16 dk önce