Kabataş Erkek Lisesi'nin koridorlarında bu yıl farklı bir ses yankılanıyor: Kanada aksanıyla Türkçe. Liseli Büyükelçiler Programı çerçevesinde İstanbul'a gelen Kanadalı öğretmen Kathleen MacAulay, hem derslere giriyor hem de Türk bir aileyle yaşayarak kültürel bir köprü kuruyor. Program, Türkiye'yi lise seviyesinde uluslararası öğrenciler için cazip bir merkez haline getirmeyi hedefliyor.
Kanada'dan Kabataş'a uzanan yol
Kathleen MacAulay, Kanada'nın farklı eyaletlerinde İngilizce ve tarih öğretmenliği yapmış deneyimli bir eğitimci. Liseli Büyükelçiler Programı'nın davetiyle Türkiye'ye gelen MacAulay, iki ay boyunca Kabataş Lisesi'nde 9. ve 10. sınıf öğrencilerine İngilizce dersi veriyor. Öğle aralarında öğrencilerle sohbet ediyor, okulun bahçesinde çay içiyor. MacAulay, "Buradaki öğrenciler inanılmaz meraklı ve açık fikirli. Onlarla çalışmak benim için büyük bir keyif" diyor.
Program sadece okulla sınırlı değil. MacAulay, Boğaz'da balık tutuyor, Kapalıçarşı'da alışveriş yapıyor, Türk yemekleri pişirmeyi öğreniyor. Hafta sonları öğrenci aileleri tarafından düzenlenen etkinliklere katılıyor. Bu sayede hem Türk kültürünü yakından tanıyor hem de Türkiye'yi Kanada'da temsil edecek bir gönüllü elçi haline geliyor.
Liseli Büyükelçiler Programı nedir?
Liseli Büyükelçiler Programı, Milli Eğitim Bakanlığı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle yürütülen bir kültürel değişim projesi. Program kapsamında yabancı öğretmenler Türkiye'deki liselerde misafir ediliyor, Türk öğretmenler de yurt dışına gönderiliyor. Amaç, küresel vatandaşlık bilincini geliştirmek, farklı kültürleri tanıtmak ve Türkiye'yi uluslararası eğitim alanında tanıtmak. Proje kapsamında bugüne kadar Kanada, ABD, Almanya, Fransa ve Japonya'dan 50'den fazla öğretmen Türkiye'de görev yaptı.
Programın bir diğer boyutu da öğrenci değişimi. Liseli Büyükelçiler Programı sayesinde Türk öğrenciler de yurt dışında eğitim görme fırsatı yakalıyor. Geçen yıl 30 Türk lise öğrencisi Kanada'da bir dönem eğitim aldı. Bu yıl hedef sayıyı 100'e çıkarmak. Yetkililer, programın Türkiye'nin yumuşak gücüne katkı sağladığını vurguluyor.
MacAulay'ın İstanbul macerası üç ay daha sürecek. Sonrasında Kanada'ya dönecek, öğrencilerine Türkiye'yi anlatacak. Ancak Kabataş Lisesi'nin koridorlarında bıraktığı iz kalıcı olacak: Bir Kanadalı öğretmenin Türkiye sevgisi. Program yetkilileri, önümüzdeki yıl için başvuruların arttığını, yeni misafir öğretmenlerin yolda olduğunu belirtiyor.
Liseli Büyükelçiler Programı, küreselleşen dünyada eğitimin sadece sınıfla sınırlı olmadığını gösteriyor. Bir öğretmenin, bir öğrencinin, bir ülkenin kaderini değiştirebilecek bir elçi olabileceğini hatırlatıyor. Türkiye'nin bu tür girişimlerle eğitimde uluslararasılaşma hedefine emin adımlarla ilerlediğini söylemek mümkün.