TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Türkiye tarımsal hasılada 83,2 milyar dolarla rekor kırdı

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Türkiye tarımsal hasılada 83,2 milyar dolarla rekor kırdı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal hasılasının 2023 yılında 83,2 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Bu rakam, ülkenin tarımsal üretimde ilk kez 80 milyar dolar barajını aştığını gösteriyor. Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, tarım sektörünün büyümesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rekor büyümenin arkasındaki dinamikler

Bakan Yumaklı, açıklamasında tarımsal hasıladaki bu artışın, hükümetin tarıma yönelik destek politikaları ve üreticilerin özverili çalışmaları sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Türkiye'nin tarımsal üretimde dünya sıralamasında üst sıralarda yer aldığını vurgulayan Yumaklı, özellikle hububat, meyve ve sebze üretiminde kaydedilen ilerlemelere dikkat çekti. Son dönemde uygulanan sulama yatırımları ve tohum geliştirme çalışmaları da verimliliği artıran faktörler arasında sayılıyor.

Sektör temsilcilerinden değerlendirme

Tarım sektörü temsilcileri, rekor hasılanın sevindirici olduğunu ancak sürdürülebilirlik için daha fazla adım atılması gerektiğini ifade ediyor. Özellikle kuraklık ve iklim değişikliği gibi risklere karşı dayanıklı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden uzmanlar, genç nüfusun tarıma yönlendirilmesi için teşviklerin artırılmasını öneriyor. Tarımsal hasıladaki artışın ihracata da olumlu yansıdığı, birçok üründe Türkiye'nin küresel pazarda önemli bir oyuncu haline geldiği belirtiliyor.

Uzmanlar, tarımsal hasıladaki bu başarının, tarım sektörünün ekonomi içindeki ağırlığını koruması ve kırsal kalkınmaya katkı sağlaması açısından önemli olduğunu vurguluyor. Ancak girdi maliyetlerindeki artış ve lojistik sorunların çözülmesi durumunda daha yüksek rakamlara ulaşılabileceğini de sözlerine ekliyor.

Etiketler:
tarımtarımsal hasılaİbrahim Yumaklıekonomirekor

İlgili Haberler

Emekli Promosyonu Temmuz 2026: Kamu ve Özel Bankaların Güncel Kampanyaları
Ekonomi

Emekli Promosyonu Temmuz 2026: Kamu ve Özel Bankaların Güncel Kampanyaları

2 dk önce

MEB'den LGS öğrencilerine dijital kolaylık: Rota Maarif platformu geliyor
Ekonomi

MEB'den LGS öğrencilerine dijital kolaylık: Rota Maarif platformu geliyor

5 dk önce

Murat Ülker 'Tırışkadan İşler' kitabını analiz etti: Yaptığınız iş yarın yok sayılsa fark eden olur mu
Ekonomi

Murat Ülker 'Tırışkadan İşler' kitabını analiz etti: Yaptığınız iş yarın yok sayılsa fark eden olur mu

14 dk önce

Bayburt'ta ilk kez salep hasadı: Yüksek getirili yeni gelir kapısı
Ekonomi

Bayburt'ta ilk kez salep hasadı: Yüksek getirili yeni gelir kapısı

18 dk önce