Türkiye'nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, nisan ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,6 oranında azalarak 3 milyon 757 bin 501 ton seviyesine geriledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, ithalattaki bu düşüşte ham petrol alımlarındaki azalma belirleyici oldu.
Ham petrol ithalatındaki değişim
Nisan ayında ham petrol ithalatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 azalarak 2 milyon 536 bin 625 tona indi. Motorin ithalatında da belirgin bir düşüş yaşandı; motorin alımı yüzde 28,6 azalarak 660 bin 835 ton olarak gerçekleşti. Buna karşılık, LPG ithalatı yüzde 1,4 artışla 277 bin 98 tona yükseldi. Diğer petrol ürünleri ithalatı ise yüzde 26,3 artarak 282 bin 943 ton oldu.
İthalatın azalmasında küresel petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve yurt içi talep koşulları etkili oldu. Uzmanlar, nisan ayındaki bu düşüşün geçici olabileceğini, yaz aylarında artan enerji talebiyle ithalatın tekrar yukarı yönde hareket edebileceğini belirtiyor.
Petrol ürünleri ihracatı arttı
Nisan döneminde petrol ürünleri ihracatı ise yüzde 29,2 artarak 911 bin 223 ton seviyesinde kaydedildi. İhracattaki bu artış, rafineri çıktılarının dış pazarlara yönlendirilmesiyle sağlandı. Özellikle jet yakıtı ve nafta ihracatında belirgin bir yükseliş gözlendi.
Türkiye'nin enerji bağımlılığı göz önüne alındığında, ithalatın azalması cari açık üzerinde olumlu bir etki yaratabilir. Ancak ihracatın ithalattan daha hızlı artması, rafineri kapasite kullanım oranlarının yüksek seyrettiğini gösteriyor.
Ocak-nisan dönemi toplam petrol ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 azalarak 14,7 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu dönemde ham petrol ithalatı yüzde 0,8 artarken, motorin ithalatı yüzde 19, LPG ithalatı yüzde 12,1 azaldı. Uzmanlar, yılın ikinci yarısında Küresel ekonomik görünüm ve jeopolitik gelişmelerin ithalat rakamlarını etkilemeye devam edeceğini öngörüyor.