TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Türkiye, Orta Doğu'da savaşın büyük kazananı: Washington, Tel Aviv ve Tahran geride kaldı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Türkiye, Orta Doğu'da savaşın büyük kazananı: Washington, Tel Aviv ve Tahran geride kaldı

Orta Doğu'da devam eden çatışmalar bölgesel güç dengelerini yeniden şekillendirirken, Yunanistan merkezli Militaire sitesinde yayımlanan bir analiz, bu süreçten en kârlı çıkan aktörün Türkiye olduğunu belirtti. Analizde, Ankara'nın savaşa doğrudan müdahil olmadan jeopolitik ağırlığını artırdığı, NATO içindeki konumunu güçlendirdiği ve enerji koridorlarında kritik bir rol üstlendiği vurgulandı. Buna karşılık Washington, Tel Aviv ve Tahran'ın savaş nedeniyle önemli kayıplar yaşadığı ifade edildi.

Ankara'nın stratejik hamleleri

Militaire'in analizine göre Türkiye, savaş boyunca diplomatik girişimleri ve askeri caydırıcılığı sayesinde hem Batı hem de Doğu bloklarıyla ilişkilerini dengelemeyi başardı. Ankara'nın Suriye ve Irak'ta yürüttüğü sınır ötesi operasyonlar, terörle mücadelede elini güçlendirirken, Libya ve Karabağ'da kazandığı nüfuz da bölgesel bir güç olarak prestijini artırdı. Analizde, ‘Türkiye büyürken Atina küçülüyor’ ifadesine de yer verilerek, Yunanistan'ın bu süreçte savunma harcamalarını artırmak zorunda kaldığına dikkat çekildi.

Kaybedenler: ABD, İsrail ve İran

Analizde, ABD'nin savaşın uzamasıyla birlikte bölgedeki liderlik rolünün sorgulanır hale geldiği, İsrail'in uluslararası kamuoyunda artan baskıyla karşı karşıya kaldığı ve İran'ın yaptırımlar nedeniyle ekonomik olarak zorlandığı belirtildi. Türkiye ise bu üç aktörün aksine, enerji merkezi olma yolunda ilerleyerek hem Rusya hem de Azerbaycan ile iş birliğini derinleştirdi. Kısacası, savaşın kazananı net bir şekilde Ankara oldu.

Bu gelişmeler, küresel sistemdeki değişimin bir yansıması olarak da okunabilir. Türkiye'nin giderek daha bağımsız bir dış politika izlemesi, geleneksel ittifakların sorgulandığı bir dönemde yeni bir denge unsuru haline geldiğini gösteriyor.

Etiketler:
Orta DoğuTürkiyejeopolitikMilitairesavaşNATO

İlgili Haberler

İsrail Batı Şeria'da Sağlık Sistemini Çökertiyor
Dünya

İsrail Batı Şeria'da Sağlık Sistemini Çökertiyor

7 dk önce

Gazze'de diyaliz hastaları jeneratör kriziyle ölüm kalım savaşı veriyor
Dünya

Gazze'de diyaliz hastaları jeneratör kriziyle ölüm kalım savaşı veriyor

7 dk önce

Büyükelçi Altun: Türkiye ve Vatikan'ın Uluslararası Yaklaşımları Örtüşüyor
Dünya

Büyükelçi Altun: Türkiye ve Vatikan'ın Uluslararası Yaklaşımları Örtüşüyor

11 dk önce

Sheinbaum'dan ABD'ye suçlama: Meksika'nın iç işlerine müdahale
Dünya

Sheinbaum'dan ABD'ye suçlama: Meksika'nın iç işlerine müdahale

15 dk önce