Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Ürdün'ün başkenti Amman'da Kudüs'ün geleceği için düzenlenen uluslararası toplantıya katılıyor. Türkiye'nin öncülüğünde bir araya gelen 15 ülke, İsrail'in yayılmacı politikalarına karşı Kudüs'ün statüsünün korunması için ortak bir tavır belirleyecek. Bakan Fidan, toplantıda yapacağı konuşmada, Kudüs'ün korunmasının uluslararası toplumun ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayacak ve 8 kritik mesaj iletecek.
Kudüs'ün statüsü ve uluslararası hukuk
Kudüs, üç semavi din için kutsal bir şehir olmasının yanı sıra, uluslararası hukukta özel bir statüye sahip. Birleşmiş Milletler kararlarına göre Kudüs'ün nihai statüsü, taraflar arasında yapılacak müzakerelerle belirlenmeli. Ancak İsrail'in 1967'den bu yana Doğu Kudüs'ü işgal etmesi ve yerleşim faaliyetlerini sürdürmesi, bu statüyü sürekli olarak ihlal ediyor. Türkiye, bu ihlallere karşı uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini savunuyor. Bakan Fidan'ın toplantıda yapacağı açıklamalar, bu konudaki kararlılığı yansıtacak.
Toplantıya katılacak ülkeler ve amaçları
Amman'daki toplantıya Türkiye'nin yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Endonezya, Malezya, Pakistan ve bazı Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere 15 ülkenin katılması bekleniyor. Toplantının ana gündemi, Kudüs'teki kutsal mekanların korunması ve İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'teki yerleşim politikalarına karşı ortak bir strateji geliştirmek. Ülkeler, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünün korunması için BM ve diğer uluslararası platformlarda etkin adımlar atılmasını talep edecek.
Fidan'ın iletmesi beklenen 8 kritik mesaj
Bakan Fidan'ın toplantıda şu konulara dikkat çekmesi bekleniyor:
- Kudüs'ün statüsünün değiştirilmesine yönelik tek taraflı girişimlerin kabul edilemez olduğu.
- İsrail'in yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiği.
- Kudüs'teki kutsal mekanların güvenliğinin sağlanmasının öncelikli olduğu.
- İki devletli çözüm çerçevesinde Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olması gerektiği.
- Uluslararası toplumun Kudüs konusunda daha kararlı bir tutum sergilemesi.
- İsrail'in uluslararası hukuka uymaya zorlanması için yaptırım mekanizmalarının devreye sokulması.
- Kudüs'ün korunmasına yönelik bir uluslararası izleme mekanizmasının kurulması.
- İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer uluslararası kuruluşların Kudüs'e desteğinin artırılması.
Türkiye'nin aktif diplomasisi
Türkiye, son yıllarda Filistin davasına verdiği güçlü desteği sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birçok kez Kudüs'ün Müslümanlar için kırmızı çizgi olduğunu ifade etmişti. Dışişleri Bakanı Fidan'ın bu toplantıya katılması, Türkiye'nin Kudüs konusundaki kararlılığını göstermek açısından önemli. Toplantı sonrasında ortak bir bildiri yayımlanması ve Kudüs için somut adımlar atılması bekleniyor. Türkiye'nin, Filistin halkının haklarını savunmaya devam edeceği ve bu tür uluslararası girişimlerde aktif rol oynayacağı değerlendiriliyor.