TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Türkiye'den İsrail'in 1915 Kararına Tepki: Kendi Suçlarını Örtbas Ediyorlar

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Türkiye'den İsrail'in 1915 Kararına Tepki: Kendi Suçlarını Örtbas Ediyorlar

Türkiye, İsrail hükümetinin 1915 olaylarını tanıma kararına sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in bu adımının kendi suçlarını örtbas etmeye yönelik bir girişim olduğu vurgulandı. Açıklamada, 'Gazze'de on binlerce masum sivili katleden, uluslararası mahkemelerde soykırımla yargılanan İsrail yönetimi, içine düştüğü diplomatik sıkışmışlıktan kurtulmak için kirli bir siyasi oyuna başvurmuştur' ifadelerine yer verildi.

İsrail'in 1915 Kararı

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından kabineye sunulan karar, 1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanınmasını öngörüyor. İsrail basınına göre, kararın kabul edilmesiyle birlikte Tel Aviv yönetiminin, Ermeni lobisine yakınlaşma ve uluslararası alanda destek arayışında olduğu belirtiliyor. Ancak Ankara, bu hamlenin samimi olmadığını, aksine İsrail'in kendi insanlık suçlarını unutturma çabası olduğunu savunuyor.

Türkiye'nin Tepkisi ve Gerekçeleri

Türk yetkililer, İsrail'in bu kararının tarihi gerçekleri çarpıtmak olduğunu ve 1915 olaylarının hukuki olmadığını dile getirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, 'İsrail, kendi işlediği soykırım suçlarının gölgesinde, başka bir tarihi olayı istismar ederek dikkatleri dağıtmaya çalışıyor. Ancak dünya bu oyuna gelmeyecektir. Gazze'deki katliamları unutmayacağız' dedi.

Uzmanlara göre, İsrail'in bu adımı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde atması dikkat çekiyor. Güney Afrika'nın açtığı dava kapsamında İsrail, Gazze'deki askeri operasyonlarında soykırım yapmakla suçlanıyor. Ankara, İsrail'in bu kararıyla kendisine yönelik suçlamaları hafifletmeyi umduğunu ancak bunun başarısız olacağını belirtiyor.

Türkiye, İsrail'in 1915 kararını tanımadığını ve bu yönde herhangi bir adım atılması durumunda diplomatik misillemelerde bulunabileceğini sinyalledi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, konunun Birleşmiş Milletler'de de gündeme getirilebileceğini ifade etti.

Etiketler:
Türkiyeİsrail1915soykırımGazzediplomasi

İlgili Haberler

İletişim Başkanı Duran: İsrail'in tarihi siyasallaştırması ikiyüzlülük
Siyaset

İletişim Başkanı Duran: İsrail'in tarihi siyasallaştırması ikiyüzlülük

7 dk önce

İletişim Başkanı Duran: İsrail'in 1915 Kararı Soykırımı Örtbas Çabası
Siyaset

İletişim Başkanı Duran: İsrail'in 1915 Kararı Soykırımı Örtbas Çabası

20 dk önce

Çine Sulh Hukuk Mahkemesi'nden Önemli Dava Duyurusu
Siyaset

Çine Sulh Hukuk Mahkemesi'nden Önemli Dava Duyurusu

32 dk önce

Çermik Adliyesi'nde Hukuk Davası Süreci Başladı
Siyaset

Çermik Adliyesi'nde Hukuk Davası Süreci Başladı

32 dk önce