Avrupa Komisyonu'nun, Komisyon Başkan Yardımcısı Raffaele Fitto'yu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) tavsiyesiyle sözde "Kıbrıs Özel Temsilcisi" olarak atamasına Türkiye'den sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, yaptığı yazılı açıklamada, bu atamanın uluslararası hukuka ve Ada'daki fiili duruma aykırı olduğunu belirterek, kararın kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Bakanlıktan kınama
Sözcü Keçeli, "Avrupa Komisyonu'nun, GKRY'nin yönlendirmesiyle bir 'Kıbrıs Özel Temsilcisi' ataması, Ada'daki iki ayrı halk ve iki ayrı devlet gerçeğini görmezden gelmektedir" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) egemen eşitliğine ve Ada'daki iki devletli çözüm vizyonuna bağlı olduğu vurgulanan açıklamada, bu tür tek taraflı adımların Kıbrıs meselesinin çözümüne katkı sağlamayacağı kaydedildi.
GKRY'nin rolü
Atamanın, GKRY'nin AB nezdindeki girişimleri sonucu gerçekleştiği belirtiliyor. Rum yönetimi, uzun süredir AB'nin Kıbrıs konusunda daha aktif bir rol üstlenmesi için lobi faaliyeti yürütüyordu. Fitto'nun görevi, AB'nin Kıbrıs politikasını koordine etmek ve Ada'daki gelişmeleri izlemek olacak. Ancak Türkiye, bu atamanın AB'nin Kıbrıs konusundaki taraflı tutumunu pekiştirdiğini savunuyor.
Türkiye'nin tutumu
Türkiye, Kıbrıs meselesinde iki devletli çözümü savunuyor ve KKTC'nin tanınması için uluslararası alanda çaba gösteriyor. Ankara, AB'yi Ada'daki Rum kesiminin tezlerine dayalı politikalar üretmekle eleştiriyor. Daha önce de benzer atamalara tepki gösteren Türkiye, bu kararın ardından diplomatik girişimlerini artıracağını sinyalini verdi.
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Komisyonu'nun bu adımının, Kıbrıs Türk halkının haklarını ihlal ettiğini ve Ada'da kalıcı barışı zorlaştırdığını belirtti. Türkiye, BM nezdinde de konuyu gündeme taşımayı planlıyor.
Uzmanlara göre, bu atama AB'nin Doğu Akdeniz'deki dengeleri yeniden şekillendirme çabasının bir parçası olarak görülebilir. Ancak Türkiye'nin sert tepkisi, bölgede gerilimi artırma potansiyeli taşıyor. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili yeni gelişmeler yaşanması bekleniyor.