Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Mağara köyü, 1990'lı yıllarda PKK saldırıları nedeniyle boşaltıldıktan sonra yıllarca terk edilmiş halde kaldı. Ancak son dönemde, Avrupa'da yaşayan köy sakinlerinin geri dönüşüyle birlikte köy yeniden hayat buluyor. Özellikle Almanya, Hollanda ve Fransa'dan gelenler, atalarının topraklarında yeniden yuva kuruyor.
Geri dönüş dalgası
1990'lardaki çatışmalar nedeniyle köyün neredeyse tamamı göç etmişti. Şimdi ise, güvenlik koşullarının iyileşmesi ve hükümetin destek paketleriyle birlikte, Avrupa'daki ikinci ve üçüncü kuşak Kürt kökenli vatandaşlar köye dönmeye başladı. Köy muhtarı Ahmet Demir, "Geçen yıl sadece 5 aile dönmüştü, bu yıl bu sayı 30'a ulaştı. Her hafta Avrupa'dan gelenler oluyor" dedi.
Dönüş yapanlar arasında emekliler, yatırımcılar ve hatta işlerini Avrupa'da bırakıp gelen genç girişimciler bulunuyor. Köy derneği başkanı Mehmet Kaplan, "Babam 1993'te buradan ayrılmak zorunda kaldı. Ben Amsterdam'da doğdum, ama köklerimi hep burada hissettim. Şimdi burada bir restoran açıyorum" dedi.
Yeniden yapılanma süreci
Köydeki altyapı çalışmaları hızla devam ediyor. Şırnak Valiliği, köye ulaşan yolun asfaltlanması, içme suyu şebekesinin yenilenmesi ve elektrik hatlarının güçlendirilmesi için 5 milyon liralık bütçe ayırdı. Ayrıca, dönüş yapan ailelere 50 bin liraya kadar hibe ve 100 bin liralık faizsiz kredi desteği sağlanıyor.
İlçe Kaymakamı Ali Rıza Yılmaz, "Mağara köyü sadece bir geri dönüş hikayesi değil, aynı zamanda bir kalkınma modeli. Avrupa'dan gelen vatandaşlarımız, edindikleri birikim ve tecrübeyi buraya taşıyor" ifadelerini kullandı. Köyde şimdiden iki adet konaklama tesisi, bir organik tarım işletmesi ve bir el sanatları atölyesi kuruldu.
Tarihi ve kültürel zenginlik
Mağara köyü, adını çevredeki mağaralardan alıyor. Binlerce yıllık geçmişe sahip bu mağaralar, hem turizm potansiyeli taşıyor hem de köyün kültürel mirasını oluşturuyor. Köydeki tarihi cami ve çeşme de restore edilerek ziyarete açıldı.
Dönüşlerle birlikte köyün nüfusu 200'e ulaştı. Köyde ayrıca 25 çocuk eğitim görüyor. Şırnak Üniversitesi, köyde bir araştırma merkezi kurmak için çalışma başlattı.
Köy sakinlerinden Zeynep Kaya, "Çocuklarım Fransa'da büyüdü, ama burada daha mutlular. Havası, suyu, komşuluğu bambaşka. Avrupa'da her şey para, burada ise insan" dedi.
Bu dönüş hareketi, sadece Mağara köyüyle sınırlı kalmadı. Bölgedeki diğer terk edilmiş köylerden de benzer geri dönüş haberleri geliyor. Uzmanlar, bu eğilimin bölgesel kalkınmaya ve terörle mücadelede kazanılan başarıya bağlıyor.
Köyde yaşayan İbrahim Özdemir, "1994'te burayı terk etmek zorunda kalmıştım. 30 yıl sonra geri döndüm ve her şeyin değiştiğini gördüm. Artık çocuklarım da burada yaşamak istiyor" dedi.
Gelecek planları
Köy muhtarı ve dönüş yapanlar, Mağara köyünü bir "eko-turizm merkezi" haline getirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında, mağaralarda doğa yürüyüşleri, yöresel yemek atölyeleri ve konaklama tesisleri planlanıyor. Ayrıca, köyde üretilen organik ürünlerin Avrupa pazarlarına ihraç edilmesi için çalışmalar sürüyor.
Bu hikaye, aslında Türkiye'nin kırsal kalkınma potansiyelini ve diaspora ile bağlarını yeniden kurma çabasını yansıtıyor. Avrupa'dan dönen vatandaşlar, sadece sermaye değil, aynı zamanda yeni fikirler ve kültürel köprüler de getiriyor. Mağara köyü, bu anlamda umut verici bir örnek teşkil ediyor.