TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Trump'tan mühimmat iddialarına yanıt: 'Herkesten fazla stoğumuz var

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Trump'tan mühimmat iddialarına yanıt: 'Herkesten fazla stoğumuz var

ABD ile İran arasında yaklaşık iki hafta önce şiddetlenen çatışmalar, kalıcı bir barış umuduyla durulmuşken, Washington'un mühimmat stoklarında sıkıntı yaşadığına dair iddialar gündemi meşgul etti. ABD Başkanı Donald Trump, bu iddialara sert bir dille yalanlayarak ülkesinin herkesten daha fazla mühimmata sahip olduğunu savundu. Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD'nin savaş ve barış zamanını belirlemesine asla izin verilmeyeceği vurgulandı.

Trump'tan net mesaj: 'Stoklarımız güçlü'

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin askeri kapasitesine yönelik eleştirilere yanıt verdi. Trump, "Ordumuzun mühimmat sıkıntısı yaşadığı yönündeki haberler tamamen asılsızdır. Tarihimizin en güçlü savunma altyapısına sahibiz. Herkesten fazla mühimmata sahibiz ve bu durum değişmeyecek" ifadelerini kullandı. Açıklamalarında, ordunun tüm ihtiyaçlarının karşılandığını ve savunma sanayisinin tam kapasiteyle çalıştığını belirten Trump, bu tür iddiaların düşmanlar tarafından yayıldığını öne sürdü.

Pentagon kaynakları ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ABD ordusunun dünyanın en büyük ve en çeşitli mühimmat stokuna sahip olduğunu, mevcut stokların her türlü senaryoya karşı yeterli olduğunu doğruladı. Kaynaklar, özellikle hassas güdümlü mühimmatların üretim hızının artırıldığını ve depolardaki stokların düzenli olarak yenilendiğini bildirdi.

İran'dan sert tepki: 'Savaşın zamanını biz belirleriz'

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Tahran'da düzenlenen haftalık basın toplantısında, ABD'nin bölgedeki askeri varlığına ve savaş çıkışmalarına karşı net bir duruş sergiledi. Kenani, "ABD'nin savaş ve barış zamanını belirlemesine asla izin vermedik, vermeyeceğiz. Bölgenin güvenliği, bölge ülkelerinin kararlarıyla sağlanır" dedi.

İranlı yetkili, ABD'nin yeni yaptırım kararlarını da değerlendirerek, bu tür adımların müzakere masasına dönmeyi kolaylaştırmayacağını vurguladı. Kenani, "Uluslararası hukuka aykırı bu yaptırımlar, ekonomik terördür. İran halkı bu baskılara yıllardır direnmiştir ve direnmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

Çatışmaların seyri ve bölgesel dengeler

İki ülke arasındaki gerilim, Suriye ve Irak'taki askeri hareketlilikler ile Körfez sularında yaşanan gerginliklerle birlikte artış göstermişti. Yaklaşık iki hafta önce karşılıklı saldırıların yoğunlaşması, bölgesel bir savaş endişesini beraberinde getirmişti. Ancak son günlerde tarafların sükunet çağrıları yapması ve diplomasi trafiğinin hızlanması, ateşkes umutlarını artırdı.

Uzmanlar, Trump'ın mühimmat açıklamasının hem iç kamuoyuna güven verme amaçlı hem de İran'a gözdağı vermek için yapılmış olabileceğini yorumluyor. Orta Doğu uzmanı Dr. Selin Çağlayan, "ABD'nin askeri yığınak yapması, Tahran'ı müzakere masasına zorlamak için kullanılan bir kozdur. Ancak İran'ın da bölgedeki vekil güçlerini harekete geçirme kapasitesi göz ardı edilmemeli" ifadelerini kullandı.

Gelecekte ne olacak?

Şu an için taraflar arasında doğrudan bir diyalog görünmüyor. Uluslararası toplum, tansiyonun düşürülmesi için arabuluculuk çabalarını sürdürüyor. Almanya ve Fransa'nın Avrupa Birliği çatısı altında yürüttüğü girişimler, ABD ile İran arasında dolaylı görüşmelerin zemini oluşturup oluşturamayacağı merak ediliyor.

Sonuç olarak, iki ülkenin de savaşın eşiğinden dönmek için çaba sarf ettiği anlaşılıyor. Ancak bu durum, kalıcı bir barışın garantisi değil. Orta Doğu'daki kırılgan dengeler, her an yeni bir çatışmaya gebe. ABD'nin mühimmat stokları konusundaki net tavrı ve İran'ın dirençli duruşu, önümüzdeki günlerde bölgesel istikrarın nasıl şekilleneceğini belirleyecek.

Etiketler:
ABDİranTrumpmühimmatsavaşbarışOrta Doğu

İlgili Haberler

Başkentte mevsimin ilk karı Işık Dağı'na düştü
Gündem

Başkentte mevsimin ilk karı Işık Dağı'na düştü

15 dk önce

Manisa Şehir Tiyatrosu 'Duruş' Temasıyla Yeni Sezonu Açıyor
Gündem

Manisa Şehir Tiyatrosu 'Duruş' Temasıyla Yeni Sezonu Açıyor

1 sa önce

Ekim Ayı SED Ödemeleri Hesaplara Yatırıldı: 2 Milyar 233 Milyon TL Destek
Gündem

Ekim Ayı SED Ödemeleri Hesaplara Yatırıldı: 2 Milyar 233 Milyon TL Destek

1 sa önce

Sivas Suşehri'nde Hafif Ticari Araç Devrildi: 3'ü Ağır 5 Yaralı
Gündem

Sivas Suşehri'nde Hafif Ticari Araç Devrildi: 3'ü Ağır 5 Yaralı

1 sa önce

”
Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
Finans & ödeme kaynakları SPONSORLU
₺ fintech.tr
Türkiye fintech ekosistemi: TCMB/SPK listeleriyle doğrulanmış şirket dizini, 65 terimlik sözlük ve kaynaklı analizler.
Fintech nedir?Şirket diziniSözlük
◧ payments.tr
Ödeme sistemleri rehberi: sanal POS, linkle ödeme, marketplace altyapısı ve ödeme kuruluşu seçimi.
Sanal POSÖdeme kuruluşlarıLinkle ödeme
€ SEPA.tr
SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi: 30'dan fazla ücretsiz araç, banka SEPA desteği ve gerçek maliyet hesabı.
IBAN doğrulamaSEPA mı SWIFT mi?Tüm araçlar
Diğer kaynaklar
nobelimplants.com İNGİLİZCE Dental implant tedavileri hakkında hasta bilgilendirme ve tedavi koordinasyon platformu. allon6.co.uk İNGİLİZCE All-on-6 ve tam çene implant tedavisi: maliyet, uygunluk ve tedavi planlama bilgi kaynağı.
Bu üç site aynı bağımsız yayın ağının parçasıdır ve birbirini tamamlar: sektör verisi, ödeme altyapısı ve Avrupa transferleri. Diğer kaynaklar bilgilendirme amaçlıdır; sağlık içerikleri tıbbi tavsiye yerine geçmez.
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe
◆
valid.tr SPONSORLU
Google Maps’teki her kategori ve bölge için işletme listesi indirin — isim, telefon, adres ve web sitesi tek dosyada, kod bilgisi gerekmeden.
İşletme listesi indir Sektör rehberi
Diş klinikleri Kuyumcular Emlak ofisleri Avukatlar Eczaneler