Trump Mobile T1 olarak adlandırılan akıllı telefonun, Tayvanlı üretici HTC'nin U24 Pro modelinin neredeyse birebir klonu olduğu ortaya çıktı. iFixit tarafından yapılan detaylı söküm incelemesi, iç donanım ve tasarım açısından iki cihazın büyük ölçüde aynı olduğunu gösterdi. Bu durum, Trump markası altında piyasaya sürülen telefonun fiyatlandırması ve özgünlüğü konusunda soru işaretleri yarattı.
iFixit Sökümünde Ortaya Çıkanlar
Teknoloji onarım sitesi iFixit'in yayımladığı söküm videosunda, Trump Mobile T1'in anakart, batarya, ekran ve kamera modülü gibi temel bileşenlerinin HTC U24 Pro ile %90'dan fazla örtüştüğü görüldü. Anakart üzerindeki işlemci, RAM ve depolama yongaları aynı model numaralarını taşıyor. Batarya ve ekran bağlantı noktaları da birebir aynı. iFixit uzmanı Sam Goldheart, "Trump Mobile T1'in içini açtığımızda karşımıza tam anlamıyla bir HTC U24 Pro çıktı. Sadece dış kasada ve yazılım arayüzünde ufak değişiklikler var." dedi.
Fiyatlandırma ve Pazar Stratejisi
Trump Mobile T1, ABD'de 799 dolardan satışa sunulurken, HTC U24 Pro'nun fiyatı 699 dolar seviyesinde. Aynı donanım için 100 dolar daha fazla talep edilmesi, tüketici grupları tarafından eleştiriliyor. Trump Mobile CEO'su John Miller, "Cihazımız HTC ile ortak geliştirilmiş bir modeldir. Fiyat farkı, özel Trump yazılım özellikleri ve marka değerinden kaynaklanmaktadır." açıklamasını yaptı. Ancak iFixit raporu, yazılımsal hiçbir ek özellik bulunmadığını, sadece bazı uygulamaların önceden yüklendiğini belirtiyor.
Pazar Tepkileri ve Gelecek
Teknoloji blogları ve tüketici dernekleri, bu durumu "marka giydirme" (rebranding) olarak nitelendiriyor. CNET yazarı Sarah Tew, "Bu tür uygulamalar, özellikle siyasi figürlerin adını taşıyan ürünlerde sıkça görülüyor. Tüketicilerin ödediği primin karşılığını alıp almadığını sorgulamaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Teknik Detaylar
Her iki cihaz da Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 12 GB RAM, 256 GB depolama ve 6.8 inç AMOLED ekranla geliyor. Kamera tarafında 108 MP ana sensör ve 50 MP ultra geniş açılı lens bulunuyor. Batarya kapasitesi 5000 mAh. HTC U24 Pro'nun IP68 suya dayanıklılık sertifikası, Trump Mobile T1'de de aynı. Fiziksel ölçüler ve ağırlık da neredeyse aynı.
Bu durum, akıllı telefon pazarında OEM üretiminin ne kadar yaygın olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Trump Mobile gibi markalar, köklü üreticilerin cihazlarını kendi markalarıyla satarak hızlı pazar girişi yapabiliyor. Ancak tüketicilerin, bu tür telefonların gerçek değerini bilerek satın alması önem taşıyor.