ABD Başkanı Donald Trump, bugün Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle bir araya gelerek İran'la nükleer anlaşma konusunda son kararını verebileceğini duyurdu. Başkan Trump, gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, "Bugün çok önemli bir toplantımız var. İran konusunda nihai kararımı vereceğim" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, küresel piyasalarda hareketliliğe yol açarken, petrol fiyatları ve döviz kurları üzerinde baskı oluşturdu.
Anlaşmanın geleceği belirsiz
Trump'ın bugünkü toplantısı, ABD'nin 2015 yılında imzalanan ve İran'ın nükleer programını sınırlandıran uluslararası anlaşmadan çekilme olasılığını yeniden gündeme getirdi. Başkan Trump, daha önce anlaşmayı "felaket" olarak nitelendirmiş ve anlaşmadan çekilme sinyali vermişti. Beyaz Saray kaynakları, toplantıda Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Savunma Bakanı James Mattis ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da bulunacağını belirtti. Ekonomi analistleri, ABD'nin anlaşmadan çekilmesi durumunda İran'a yönelik yaptırımların yeniden uygulanabileceğini ve bunun küresel petrol arzını etkileyerek fiyatları yukarı çekebileceğini ifade ediyor.
Piyasalarda tedirginlik
Trump'ın açıklamalarının ardından petrol fiyatları varil başına 70 doların üzerine çıkarken, dolar endeksi değer kazandı. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise baskı altında kaldı. Türkiye'de dolar/TL kuru 4.00 seviyesinin üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Uzmanlar, kararın bugün açıklanması halinde piyasalardaki dalgalanmanın artabileceği uyarısında bulunuyor. İran'ın nükleer anlaşmaya bağlı kalacağını yinelemesine rağmen, ABD'nin çekilme kararı, Orta Doğu'da jeopolitik riskleri tırmandırabilir. Avrupa Birliği ve diğer anlaşma tarafları, ABD'yi anlaşmada kalmaya çağırırken, Trump yönetiminin bu çağrılara kulak vermediği görülüyor.