TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Trump: İran anlaşmayı imzalamazsa yarın yeniden bombalarız

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Trump: İran anlaşmayı imzalamazsa yarın yeniden bombalarız

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik askeri operasyonla ilgili yeni bir açıklama yaparak, bombardımanın kısa süre içinde sona ereceğini, ancak İran yönetiminin öne sürülen iyi niyet anlaşmasını imzalamaması halinde yarın yeniden saldırı düzenleneceğini duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın İran'a yönelik askeri hedeflerin vurulmasına ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

Trump'tan İran'a ültimatom

Trump, açıklamasında "Bombardıman yakında sona erecek. Eğer İranlılar iyi niyet anlaşmasını imzalamazsa yarın yine bombalayacağız." ifadelerini kullandı. ABD'nin Orta Doğu'daki askeri varlığının arttığı bir dönemde gelen bu açıklama, İran ile ABD arasında tansiyonu yeniden yükseltti. Pentagon kaynakları, son 24 saat içinde İran'ın askeri tesislerine yönelik düzenlenen hava saldırılarının planlandığı gibi ilerlediğini ve belirlenen hedeflerin büyük ölçüde imha edildiğini bildirdi.

İyi niyet anlaşması ne getiriyor?

İyi niyet anlaşması olarak adlandırılan metin, ABD'nin İran'dan nükleer programını durdurması, bölgedeki vekil güçlerine verdiği desteği kesmesi ve balistik füze çalışmalarına son vermesi gibi talepleri içeriyor. Buna karşılık ABD, İran'a uygulanan bazı ekonomik yaptırımların kaldırılması ve diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi sürecini başlatmayı vaat ediyor. Trump yönetimi, anlaşmanın imzalanması için İran'a 48 saatlik bir süre tanıdıklarını ve bu sürenin dolmasına saatler kaldığını belirtti.

Uluslararası toplumdan temkinli tepkiler

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, tarafları itidale davet ederken, Rusya ve Çin ise ABD'ye yönelik sert uyarılarda bulundu. Uluslararası Kriz Grubu analistleri, Trump'ın bu son açıklamasının İran'ı müzakere masasına çekmekten çok, bölgesel bir savaşa doğru gidişi hızlandırabileceği uyarısı yapıyor. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan kısa açıklamada ise ABD'nin saldırgan tutumundan vazgeçmesi gerektiği vurgulandı.

Etiketler:
TrumpİranbombardımananlaşmaABD-İran gerilimi

İlgili Haberler

Trump sert saldırı sinyali verdi: ABD'den İran'a yeni müdahale bekleniyor
Dünya

Trump sert saldırı sinyali verdi: ABD'den İran'a yeni müdahale bekleniyor

3 dk önce

İsrail askerleri 7 aylık bebeği vahşice öldürdü
Dünya

İsrail askerleri 7 aylık bebeği vahşice öldürdü

38 dk önce

Trump'tan İran'a: Bedelini ödeyecekler
Dünya

Trump'tan İran'a: Bedelini ödeyecekler

39 dk önce

Türkiye'den BM'de Orta Doğu barışı için küresel çağrı
Dünya

Türkiye'den BM'de Orta Doğu barışı için küresel çağrı

2 sa önce