TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Trump: İran ile anlaşma ikinci aşamaya geçti

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Trump: İran ile anlaşma ikinci aşamaya geçti

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen nükleer anlaşma görüşmelerinde ikinci aşamaya geçildiğini açıkladı. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı kısa açıklamada, 'İran anlaşma ikinci aşamaya geçti' ifadelerini kullandı. Öte yandan İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın, ABD ile varılan mutabakatın imza törenine katılacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında ABD'nin İran'a 300 milyar dolar ödeyeceği iddia ediliyor.

Görüşmelerin detayları

Trump yönetimi, İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde önemli bir eşiğin aşıldığını duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki dolaylı görüşmeler sonucunda anlaşmanın ikinci aşamasına geçilmesi kararlaştırıldı. İran tarafı ise henüz resmi bir açıklama yapmazken, Meclis Başkanı Kalibaf'ın imza törenine katılacağı haberleri dolaşıyor. Uzmanlar, 300 milyar dolarlık ödemenin İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması veya petrol gelirlerine ilişkin bir düzenleme olabileceğini değerlendiriyor.

Arka plan ve bağlam

ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşma müzakereleri, 2015 yılında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (KOEP) 2018'de Trump tarafından tek taraflı olarak feshedilmesinin ardından uzun süre kesintiye uğramıştı. Biden yönetimi döneminde yeniden başlayan görüşmeler, Trump'ın yeniden başkan seçilmesiyle farklı bir boyut kazandı. Son gelişmeler, iki ülke arasında doğrudan müzakere ihtimalini güçlendirirken, bölgesel güç dengelerini de etkileyebilir. İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırması ve uluslararası yaptırımların hafifletilmesi beklenen anlaşmanın, önümüzdeki günlerde detaylandırılması bekleniyor.

Etiketler:
Trumpİrannükleer anlaşmaKalibafABD-İran ilişkileri

İlgili Haberler

Hollywood'un dev isimleri Trump'a karşı New York'ta protesto konserinde
Dünya

Hollywood'un dev isimleri Trump'a karşı New York'ta protesto konserinde

28 dk önce

Bakan Fidan: Türkiye, Ukrayna krizinde arabuluculuk rolünü sürdürecek
Dünya

Bakan Fidan: Türkiye, Ukrayna krizinde arabuluculuk rolünü sürdürecek

30 dk önce

Trump'tan Netanyahu'ya soğuk duş: Lübnan'da ölçülü olun çağrısı
Dünya

Trump'tan Netanyahu'ya soğuk duş: Lübnan'da ölçülü olun çağrısı

31 dk önce

Türk Kızılay, Kerkük'teki Türkmen ailelere gıda yardımı ulaştırdı
Dünya

Türk Kızılay, Kerkük'teki Türkmen ailelere gıda yardımı ulaştırdı

43 dk önce