ABD Başkanı Donald Trump, FIFA Başkanı Gianni Infantino'ya doğrudan çağrı yaparak Dünya Kupası'nın yeniden Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenmesini istedi. Trump, 'Bunu tekrar yapmalıyız ve ben hayattayken yapmalıyız' ifadelerini kullanarak organizasyonun kısa süre içinde tekrarlanması gerektiğini vurguladı. Haber, uluslararası futbol kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
ABD'nin Futboldaki Yükselişi
2026 Dünya Kupası'nın ev sahipleri arasında ABD, Meksika ve Kanada yer alıyor. Trump'ın bu çağrısı, 2026'dan sonraki dönemde ABD'nin yeniden aday olma arzusu olarak yorumlanıyor. Son yıllarda ABD'de futbol popülaritesi hızla artıyor ve Major League Soccer (MLS) büyümesini sürdürüyor. Trump'ın bu açıklaması, ülkenin küresel spor organizasyonlarındaki etkisini artırma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.
Infantino'nun Yanıtı Merakla Bekleniyor
FIFA Başkanı Gianni Infantino, henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadı. Ancak daha önceki açıklamalarında, Dünya Kupası'nın farklı kıtalarda dönüşümlü olarak düzenlenmesi fikrini desteklediğini belirtmişti. Trump'ın doğrudan çağrısı, Infantino üzerinde siyasi bir baskı unsuru olarak değerlendiriliyor. Özellikle ABD'nin 1994 ve 2026 turnuvalarındaki başarılı organizasyon geçmişi, yeniden ev sahipliği yapma olasılığını güçlendiriyor.
Siyasi Boyut ve Eleştiriler
Trump'ın bu çağrısı, siyasi bir manevra olarak da yorumlanıyor. 2024 başkanlık seçimlerine hazırlanan Trump, spor organizasyonları aracılığıyla ulusal gururu pekiştirmeyi hedefliyor. Ancak eleştirmenler, ABD'nin göçmen politikaları ve insan hakları konusundaki tartışmalı durumunun FIFA kriterlerine uygun olmadığını savunuyor. Yine de Trump, 'Futbol artık bizim oyunumuz ve dünyaya en iyi ev sahipliğini yapabileceğimizi göstermek istiyoruz' diyerek iddiasını sürdürüyor.
Gelecek Planları
FIFA'nın ev sahibi seçim sürecinde aday ülkelerin altyapı, güvenlik ve maliyet kriterleri önemli rol oynuyor. ABD, 2026 hazırlıkları kapsamında birçok stadı yeniliyor. Trump'ın bu erken çağrısı, 2030 veya 2034 Dünya Kupaları için ABD'nin adaylığını öne çekme girişimi olarak da okunabilir. Öte yandan Suudi Arabistan, Çin ve birleşik Britanya adaylıkları da söz konusu. Rekabetin kızışması bekleniyor.
Bu gelişme, küresel futbolun geleceği ve büyük organizasyonların ev sahipliği ekonomisi üzerinde önemli etkiler yaratacaktır. ABD'nin pazar büyüklüğü ve medya gücü, FIFA için cazip bir seçenek oluşturuyor. Ancak Infantino'nun adil dönüşüm politikası ve kıtalar arası denge gözetme eğilimi, Trump'ın istediği kadar hızlı bir dönüşü engelleyebilir.