TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Trump: Hürmüz Boğazı'ndaki gemilere zarar İran parasıyla ödenecek

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Trump: Hürmüz Boğazı'ndaki gemilere zarar İran parasıyla ödenecek

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nda ticari gemilere ve kargolara verilecek her türlü zararın, ABD'nin elinde bulunan ve kontrol ettiği İran paralarıyla karşılanacağını duyurdu. Trump, bu açıklamayı Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında yaptı. Başkan, 'Elimizdeki İran fonları, bu sularda meydana gelebilecek her türlü hasarı karşılamak için kullanılacak. Bu, İran'ın sorumluluğudur ve biz de bunu sağlayacağız' ifadelerini kullandı. Trump, söz konusu fonların miktarına ilişkin detay vermezken, zararların çok büyük olabileceğini vurguladı.

ABD'nin elindeki İran parası

ABD, İran'a ait olduğu belirtilen ve çeşitli yaptırımlar nedeniyle dondurulan milyarlarca dolar değerinde varlığı kontrol ediyor. Bu fonlar, İran'ın petrol satışlarından elde ettiği gelirler ve diğer kaynaklardan oluşuyor. Trump yönetimi, bu fonların kullanımına ilişkin daha önce de benzer adımlar atmış, ancak Hürmüz Boğazı gibi stratejik bir su yolunda bu tür bir garanti vermemişti. Uzmanlar, bu açıklamanın İran'ı caydırmaya yönelik olduğunu, ancak uluslararası hukuk açısından tartışmalı olabileceğini belirtiyor.

Hürmüz Boğazı'nın stratejik önemi

Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin yaklaşık %20'sinin geçtiği kritik bir su yolu. İran, bu boğazın kontrolünü elinde bulunduruyor ve geçmişte tehditler savurmuştu. Son yıllarda artan gerginlikler, bölgedeki ticari gemiler için güvenlik riski oluşturuyor. Trump'ın bu açıklaması, ABD'nin bölgedeki müttefiklerine ve ticari taşımacılık yapan şirketlere güvence vermeyi hedefliyor. Beyaz Saray yetkilileri, kararın doğrudan Başkan Trump tarafından alındığını ve uygulamaya konulacağını bildirdi.

Tepkiler ve olası sonuçlar

İran yönetiminden henüz resmi bir açıklama gelmezken, ülkenin resmi haber ajansı IRNA, Trump'ın sözlerini 'psikolojik savaş' olarak nitelendirdi. Uzmanlar, bu kararın İran'ın nükleer programı ve bölgesel faaliyetleriyle ilgili müzakerelerde yeni bir baskı unsuru oluşturabileceğini düşünüyor. Öte yandan, ABD'nin elindeki İran paralarının bu şekilde kullanılması, uluslararası hukukta emsal teşkil edebilir. Bazı hukukçular, bu durumun İran'ın egemenlik haklarına müdahale olarak yorumlanabileceğini savunuyor.

Bölgedeki güvenlik durumu

Hürmüz Boğazı'nda son aylarda birden fazla gemiye el konulması ve saldırı girişimleri yaşandı. ABD öncülüğündeki uluslararası deniz gücü, bölgede devriye görevi yürütüyor. Trump'ın bu açıklaması, mevcut güvenlik önlemlerine ek bir mali garanti getiriyor. Ticaret odaları ve nakliye şirketleri, kararı olumlu karşılarken, uzun vadeli etkilerinin izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Sonuç olarak, Trump'ın bu hamlesi, ABD-İran geriliminde yeni bir sayfa açarken, Hürmüz Boğazı'nın güvenliği konusundaki tartışmaları da alevlendiriyor. Taraflar arasındaki diyaloğun ne yönde ilerleyeceği ve bu fonların fiilen nasıl kullanılacağı merak konusu. Bölgedeki gelişmeler, küresel enerji piyasalarını da doğrudan etkileyebilecek nitelikte.

Etiketler:
TrumpHürmüz BoğazıİranABDİran parasıgemi zararı

İlgili Haberler

ABD, İran'daki askeri hedeflere yeni saldırı başlattı
Dünya

ABD, İran'daki askeri hedeflere yeni saldırı başlattı

1 sa önce

Trump: İran'ın Bloke Parası Hürmüz Boğazı'ndaki Zararları Karşılayacak
Dünya

Trump: İran'ın Bloke Parası Hürmüz Boğazı'ndaki Zararları Karşılayacak

1 sa önce

Babülmendep ablukası küresel ticareti tehdit ediyor
Dünya

Babülmendep ablukası küresel ticareti tehdit ediyor

1 sa önce

ABD İran bataklığında can çekişiyor: Trump'ı tasfiye savaşı
Dünya

ABD İran bataklığında can çekişiyor: Trump'ı tasfiye savaşı

2 sa önce