Of Folklor Derneği, 1-2 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Yaz Kültür ve Sanat Festivali öncesinde Hidroelektrik Santrali (HES) projeleri, taş ocakları ve maden ocaklarına karşı dayanışma çağrısında bulundu. Dernek yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz’in özgür akan derelerinin HES projeleriyle, yemyeşil ormanlarının ise taş ocakları ve maden faaliyetleriyle tehdit altında olduğunu vurguladı.
Festivalde Doğa ve Kültür Buluşacak
Yaz Kültür ve Sanat Festivali, 1-2 Ağustos’ta Trabzon’un Of ilçesinde gerçekleştirilecek. Etkinlikte konserler, söyleşiler, atölyeler ve çeşitli sanat gösterileri yer alacak. Dernek yetkilileri, festivalin sadece bir kültür etkinliği değil, aynı zamanda bölgenin doğal zenginliklerini koruma mücadelesinin bir parçası olduğunu belirtti. Açıklamada, “Karadeniz’in eşsiz doğası, HES projeleri, taş ocakları ve madenlerle yok ediliyor. Bu festival, bu yıkıma karşı sesimizi duyurmak ve dayanışmayı güçlendirmek için bir fırsat” denildi.
Bölge Halkı Tehdit Altında
Of Folklor Derneği, HES projelerinin dere ekosistemlerine, taş ocaklarının ise orman varlığına ve biyolojik çeşitliliğe ciddi zararlar verdiğini ifade etti. Maden faaliyetleri nedeniyle toprak ve su kaynaklarının kirletildiği, bölge halkının sağlığının tehdit edildiği kaydedildi. Dernek, “Bu projeler sadece doğayı değil, aynı zamanda yerel halkın geçim kaynaklarını da yok ediyor. Tarım ve hayvancılıkla geçinen köylüler, kirlenen sular ve bozulan ekosistem nedeniyle mağdur oluyor” dedi.
Festivalde, çevre hukuku ve doğa koruma konularında uzmanların katılımıyla paneller düzenlenecek. Katılımcılara, doğal alanların korunması için yapılabilecekler hakkında bilgi verilecek. Ayrıca, bölgede devam eden hukuki mücadeleler ve sivil girişimler hakkında güncellemeler aktarılacak.
Of Folklor Derneği, tüm doğa dostlarını ve Karadeniz’in geleceğine sahip çıkmak isteyen herkesi festivale katılmaya çağırdı. Dernek, “Birlikte mücadele edersek, bu toprakları koruyabiliriz. Herkesi 1-2 Ağustos’ta Of’ta buluşmaya, dayanışmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Festivalin detayları ve programa ilişkin bilgilerin önümüzdeki günlerde derneğin sosyal medya hesaplarından duyurulacağı belirtildi.