TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Toplam ciro endeksi Nisan'da yıllık %35,2 arttı

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Toplam ciro endeksi Nisan'da yıllık %35,2 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, Nisan 2024'te geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 35,2 artış gösterdi. Bu yükseliş, ekonomik aktivitedeki canlılığın devam ettiğine işaret ediyor.

Sektörel bazda ciro artışları

Sanayi sektöründe ciro endeksi yıllık bazda yüzde 40,1, inşaat sektöründe yüzde 48,3, ticaret sektöründe yüzde 31,5 ve hizmet sektöründe yüzde 29,8 arttı. Aylık bazda ise toplam ciro endeksi Nisan'da Mart ayına göre yüzde 3,2 yükseldi. Bu veriler, sektörler arasında dengeli bir büyüme olduğunu gösteriyor.

İç talep ve ihracat etkisi

Uzmanlar, ciro endeksindeki artışta iç talebin güçlü seyretmesinin yanı sıra ihracattaki olumlu performansın da etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle sanayi ve inşaat sektörlerindeki yüksek oranlı artışlar, yatırım ve üretim faaliyetlerinin hız kazandığına işaret ediyor. Ticaret ve hizmet sektörlerindeki artışlar ise tüketim harcamalarındaki canlılığı yansıtıyor.

Ekonomik görünüm

Ciro endeksindeki bu artış, enflasyonla mücadele ve sıkı para politikası uygulamalarının sürdüğü bir dönemde, reel sektörün direncini ortaya koyuyor. Ancak, yüksek enflasyon ortamında nominal artışların bir kısmının fiyat artışlarından kaynaklandığı da unutulmamalı. Reel büyümenin daha sağlıklı değerlendirilmesi için hacim endekslerinin de takip edilmesi gerekiyor.

Etiketler:
ciro endeksiTÜİKekonomiNisan 2024sanayiinşaatticarethizmet

İlgili Haberler

Motorin fiyatlarına bu gece yarısı bir indirim daha bekleniyor
Ekonomi

Motorin fiyatlarına bu gece yarısı bir indirim daha bekleniyor

5 dk önce

Mayısta 322 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç edildi
Ekonomi

Mayısta 322 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç edildi

6 dk önce

Kapalıçarşı'da günlük ziyaretçi sayısı 400 bine dayandı
Ekonomi

Kapalıçarşı'da günlük ziyaretçi sayısı 400 bine dayandı

6 dk önce

Kevin Warsh'ın Fed Başkanlığı Piyasaların Odağında
Ekonomi

Kevin Warsh'ın Fed Başkanlığı Piyasaların Odağında

7 dk önce