TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Tokayev'den Türk Konseyi Yargı Başkanlarına Kabul

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Tokayev'den Türk Konseyi Yargı Başkanlarına Kabul

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Astana'da Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin yüksek yargı organlarının başkanlarını kabul etti. Görüşmede, Türk dünyasında hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve adli işbirliğinin geliştirilmesi ele alındı. Tokayev, TDT ülkeleri arasında yargı alanındaki işbirliğinin halkların refahına katkı sağlayacağını belirtti.

Yargı Bağımsızlığı ve Ortak Hukuk İlkeleri

Kabulde konuşan Tokayev, bağımsız ve tarafsız bir yargının her devletin temel direği olduğunu vurguladı. Türk Devletleri Teşkilatı'nın sadece ekonomik ve siyasi değil, aynı zamanda adli ve hukuki alanlarda da işbirliğini derinleştirmesi gerektiğini ifade etti. Tokayev, “Yargı sistemlerimizin uyumlaştırılması, ortak hukuk geleneklerimizin güçlenmesine ve vatandaşlarımızın adalete erişiminin kolaylaşmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın Genişleyen Rolü

Toplantı, TDT bünyesinde düzenlenen yargı konulu bir forumun ardından gerçekleşti. Foruma Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’nin yanı sıra gözlemci statüsündeki Macaristan’dan yüksek yargı temsilcileri katıldı. Katılımcılar, yargı alanında deneyim paylaşımı, ceza ve hukuk davalarında ortak prosedürler belirlenmesi ve yargıç eğitimleri konularında mutabakat sağladı. Kazakistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Aslambek Mergaliyev, ülkesinin TDT ülkeleri arasında adli işbirliğini dijital platforma taşıma önerisinde bulundu.

Bölgesel Dinamikler ve Jeopolitik Bağlam

Kabul, Kazakistan'ın Türk dünyası içindeki diplomatik ağırlığını artırma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Orta Asya'da artan jeopolitik rekabette, Astana yönetimi çok yönlü dış politika izliyor. Tokayev, Şanghay İşbirliği Örgütü, Avrasya Ekonomik Birliği ve TDT gibi farklı platformlarda aktif rol oynamaya devam ediyor. Yargı işbirliği, bu platformlara somut bir katkı olarak öne çıkıyor.

Türk Devletleri Teşkilatı, 2009'da kurulan ve Türk dilli ülkeler arasındaki işbirliğini hedefleyen bir örgüt. Üye ülkeler arasında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye bulunuyor. Son yıllarda Macaristan ve Türkmenistan da örgütle daha yakın ilişkiler kuruyor. Örgüt, kültürel ve ekonomik işbirliğine ek olarak yargı ve güvenlik gibi alanlarda da ortak politikalar geliştirmeyi amaçlıyor.

Bu görüşme, Kazakistan'da devam eden hukuk reformları ve yargının bağımsızlığının güçlendirilmesi çabalarıyla da örtüşüyor. Tokayev yönetimi, ülkede sivil toplumun güçlenmesi ve hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi için çeşitli adımlar atıyor. Yargı liderleriyle yapılan bu tür üst düzey görüşmeler, reformların bölgesel boyutta da desteklenmesini sağlıyor.

Sonuç olarak, Tokayev'in TDT yargı başkanlarını kabulü, Türk dünyasında adli işbirliğinin somut bir adımı olarak tarihe geçti. Bu tür girişimler, üye ülkeler arasındaki bağları güçlendirirken, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlerin bölgede yaygınlaşmasına katkı sağlıyor.

Etiketler:
KazakistanTokayevTürk Devletleri TeşkilatıyargıhukukAstanaişbirliği

İlgili Haberler

Özel ve İmamoğlu'ndan FETÖ iltisaklı isimlerle yeni parti
Siyaset

Özel ve İmamoğlu'ndan FETÖ iltisaklı isimlerle yeni parti

1 sa önce

Eş zamanlı tayin: Kaymakam çiftin yeni görev yeri belli oldu
Siyaset

Eş zamanlı tayin: Kaymakam çiftin yeni görev yeri belli oldu

2 sa önce

Nurullah Efe'nin X hesabına ikinci kez erişim engeli getirildi
Siyaset

Nurullah Efe'nin X hesabına ikinci kez erişim engeli getirildi

2 sa önce

Çırağan'da sürpriz buluşma: Yıllar sonra 5 isim aynı masada
Siyaset

Çırağan'da sürpriz buluşma: Yıllar sonra 5 isim aynı masada

2 sa önce