Tokat'ın merkeze bağlı bir köy yolunda meydana gelen zincirleme trafik kazasında, ilk kazayı yapan traktör sürücüsü, diğer sürücüleri uyarmak için yola saman balyası koymaya çalışırken bir otomobilin çarpması sonucu yaralandı. Kazada ilk kazada yaralanan otomobil sürücüsü ile traktör sürücüsü olmak üzere iki kişi hastaneye kaldırıldı. Olay, trafik güvenliği açısından önemli bir uyarı niteliği taşıyor.
Kazanın Detayları
Edinilen bilgilere göre, kaza dün akşam saatlerinde Tokat'ın Turhal ilçesi yakınlarında meydana geldi. Traktörüyle seyir halinde olan M.K. (52), henüz belirlenemeyen bir nedenle direksiyon hâkimiyetini kaybederek bariyerlere çarptı. Kazanın ardından araçtan inen M.K., yolun kaygan olduğunu ve diğer araçların kazayı fark etmeyebileceğini düşünerek aracındaki saman balyalarını yola yerleştirmeye başladı. Bu sırada aynı yönde ilerleyen A.Ç. (45) yönetimindeki otomobil, karanlıkta balyaları fark edemedi ve önce balyaya ardından da M.K.'ye çarptı.
Çarpmanın etkisiyle yola savrulan M.K. ağır yaralanırken, otomobil sürücüsü A.Ç. de ilk kazanın ardından traktörün yanında durduğu sırada meydana gelen bu ikinci kazada yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından yaralılar, Tokat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede tedavi altına alınan yaralılardan M.K.'nin hayati tehlikesinin bulunduğu, A.Ç.'nin ise durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Trafik Güvenliği ve Alınması Gereken Önlemler
Bu tür kazalar, trafik kazaları sonrasında sürücülerin güvenliğini sağlamak için ne kadar dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Trafik uzmanları, kaza sonrası sürücülerin araçlarını güvenli bir şekilde kenara çekmeleri, tehlike işaretleri koymaları ve yetkililere haber vermeleri gerektiğini vurguluyor. Özellikle gece saatlerinde meydana gelen kazalarda, sürücülerin görünürlüğü artırmak için reflektörlü yelek giymeleri ve üçgen reflektör kullanmaları büyük önem taşıyor.
Kazayla ilgili olarak jandarma ekipleri soruşturma başlatırken, iki aracın da çekici yardımıyla yoldan kaldırıldığı ve trafik akışının normale döndüğü belirtildi. Tokat genelinde son dönemde artan trafik kazaları, yetkilileri harekete geçirdi. Valilik, sürücüleri özellikle kırsal kesimdeki yollarda hız limitlerine uymaları ve dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Kazaya tanık olan köy sakinleri, bölgede aydınlatma olmaması nedeniyle gece saatlerinde sürücülerin zorlandığını belirterek, yetkililerden yol güvenliği önlemlerinin artırılmasını istedi. Bir vatandaş, "Saman balyası koymak aslında iyi niyetli bir davranış ama gece karanlığında balya da tehlike saçıyor. Belediyenin yola aydınlatma dikmesi ve trafik işaretlerini yenilemesi şart" dedi.
Benzer Kazalar ve Önlemler
Türkiye genelinde trafik kazalarının ardından kazayı önlemek için yola çeşitli cisimler koyma girişimleri sıkça yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda da benzer bir olayda, kaza yapan bir sürücü aracından indiğinde arkasından gelen bir araç tarafından ezilmişti. Uzmanlar, kaza anında sürücülerin öncelikle can güvenliğini düşünmesi gerektiğini ve araçtan inmeden önce çevreyi kontrol etmesi gerektiğini söylüyor. Özellikle otoyol ve hızlı gidilen yollarda, ikinci kazaların önlenmesi için acil durum şeridinin kullanılması ve reflektörlerin en az 150 metre geriye konulması gerekiyor.
Tokat İl Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri, bölgede denetimlerini artırarak sürücülere broşür dağıttı. Ekipler, gece seyahatlerinde takip mesafesinin korunması, hız sınırlarına uyulması ve uykusuz araç kullanılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
Bu üzücü olay, trafik güvenliği konusundaki farkındalığın artırılması gerektiğini gösteriyor. Yetkililer, kaza sonrası doğru davranış biçimleri konusunda sürücülerin eğitilmesi için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kazada yaralananlara acil şifalar dilerken, tüm sürücüleri trafik kurallarına uymaya ve dikkatli olmaya davet ediyoruz.