Ankara’da Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) NATO karşıtı eyleminde 139 kişi gözaltına alındı. Sağlık sorunları bulunan 5 kişi serbest bırakılırken, 134 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, eylemin ardından yaptığı açıklamada, “Bağımsızlık bayrağını yükselttik” ifadelerini kullandı.
Gözaltı Süreci ve TKP’nin Tutumu
Polis, TKP üyelerinin Ankara’nın merkezi bir noktasında düzenlediği NATO karşıtı gösteriye müdahale etti. 139 kişi gözaltına alınırken, 5 kişi sağlık sorunları gerekçesiyle serbest bırakıldı. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada, eylemin NATO’nun Türkiye’deki varlığına ve emperyalist politikalarına karşı yapıldığını belirtti. Okuyan, “Biz eylem yapmak için değil, bu görev gereği birçok yerde ve Ankara’nın merkezinde bağımsızlık bayrağını yükselttik” dedi.
Okuyan, gözaltıların keyfi olduğunu savunarak, “Türkiye’de barışçıl protesto hakkı her geçen gün daha da kısıtlanıyor. NATO, savaş ve işgal demektir. Biz bu zihniyete karşı durmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
NATO’ya Karşı Eylemlerin Arka Planı
TKP, uzun yıllardır NATO’nun Türkiye’deki üs ve faaliyetlerine karşı çıkıyor. Parti, NATO’nun emperyalist bir örgüt olduğunu ve Türkiye’nin bağımsızlığını tehdit ettiğini savunuyor. Son yıllarda artan askeri işbirlikleri ve NATO tatbikatları, TKP’nin bu tür eylemlerine gerekçe oluşturuyor. Parti yetkilileri, benzer eylemlerin farklı illerde de devam edeceğini duyurdu.
Gözaltılara ilişkin adli süreç devam ederken, TKP avukatları tutuklama taleplerine itiraz etmeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili bazı sivil toplum kuruluşları da destek açıklamaları yaptı.
TKP’nin Ankara eylemi, NATO’nun Türkiye’deki varlığına yönelik son dönemdeki en geniş çaplı protesto olarak değerlendiriliyor. Parti, önümüzdeki günlerde yeni eylem planları olduğunu duyurdu.