TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Ticaret Bakanlığı'ndan 'servis ücreti' uyarısı: Cezalar kapıda

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Ticaret Bakanlığı'ndan 'servis ücreti' uyarısı: Cezalar kapıda

Ticaret Bakanlığı, son dönemde bazı işletmelerin tüketicilerden 'servis ücreti' adı altında mevzuata aykırı tahsilat yaptığı yönündeki şikayetler üzerine harekete geçti. Bakanlık, bu tür uygulamaların tespit edilmesi halinde ilgili işletmelere idari para cezası uygulanacağını ve gerekirse faaliyetlerinin durdurulacağını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, tüketici haklarının korunmasının öncelikleri olduğu vurgulandı.

Mevzuat ne diyor?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili yönetmeliklere göre, işletmeler sundukları hizmet karşılığında ancak önceden belirlenmiş ve tüketiciye açıkça bildirilmiş ücretleri talep edebiliyor. 'Servis ücreti' gibi ek kalemlerin, hizmetin doğası gereği zorunlu olmadıkça veya tüketiciye önceden bilgi verilmeden tahsil edilmesi yasak. Bakanlık, özellikle restoran, kafe ve otel gibi işletmelerde sıkça rastlanan bu uygulamanın, tüketicileri mağdur ettiğine dikkat çekiyor.

Denetimler sıklaştırıldı

Ticaret Bakanlığı, tüketici şikayetlerini değerlendirerek denetimlerini artırdı. Bakanlık bünyesindeki Reklam Kurulu ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü ekipleri, özellikle büyük şehirlerdeki işletmelere yönelik denetimler gerçekleştiriyor. Yapılan denetimlerde, menüde veya tabelada belirtilmeyen 'servis ücreti' uygulaması yapan işletmelere cezai işlem uygulanıyor. Bakanlık, bu yıl içinde 100'den fazla işletmeye toplam 5 milyon TL'nin üzerinde ceza kestiğini duyurdu.

Tüketicilere çağrı

Bakanlık, tüketicileri mağduriyet yaşamamaları için bilinçli olmaya çağırdı. Özellikle hesap öncesinde fiş veya faturayı kontrol etmeleri, mevzuata aykırı bir ücret talebiyle karşılaştıklarında Bakanlığın Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na veya Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'na şikayette bulunmaları önerildi. Ayrıca, tüketicilerin dijital platformlar üzerinden de şikayet kaydı oluşturabilecekleri belirtildi.

Uzmanlar ne diyor?

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan tüketici hakları dernekleri, Bakanlığın bu hamlesini olumlu karşıladı. Dernek yetkilileri, 'servis ücreti' uygulamasının tüketiciler için gizli bir maliyet olduğunu ve bu tür uygulamaların ancak caydırıcı cezalarla önlenebileceğini ifade etti. Ayrıca, işletmelerin hizmet kalitesini artırarak rekabet etmesi gerektiği vurgulandı.

Ticaret Bakanlığı'nın bu girişimi, tüketici haklarının korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak, uygulamanın başarısı denetimlerin etkinliğine ve tüketicilerin bilinçlenmesine bağlı. Benzer düzenlemelerin Avrupa Birliği'nde de yaygın olduğu göz önüne alındığında, Türkiye'nin bu alandaki mevzuat uyum sürecinin bir parçası olarak da görülebilir.

Etiketler:
Ticaret Bakanlığıservis ücretitüketici haklarıcezadenetim

İlgili Haberler

MHP Kilis İl Teşkilatı Feshedildi, Yeni Başkan Atandı
Siyaset

MHP Kilis İl Teşkilatı Feshedildi, Yeni Başkan Atandı

2 dk önce

Erdoğan'dan Venezuela Devlet Başkanı Vekili Rodriguez'e Resmî Kabul
Siyaset

Erdoğan'dan Venezuela Devlet Başkanı Vekili Rodriguez'e Resmî Kabul

7 dk önce

Ticaret Bakanlığı'ndan servis ücreti uyarısı: Cezalar geliyor
Siyaset

Ticaret Bakanlığı'ndan servis ücreti uyarısı: Cezalar geliyor

17 dk önce

Sivas'ta baltalı saldırı: 3 yaralı
Siyaset

Sivas'ta baltalı saldırı: 3 yaralı

34 dk önce