Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile ABD arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için özel sektörün desteğiyle çalıştıklarını açıkladı. Bolat, Amerikan şirketlerinin Türkiye'ye yatırım yapması için devasa bir potansiyel bulunduğunu vurguladı. Bakan Bolat, bu hedef doğrultusunda karşılıklı ticaretin artırılması ve yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
100 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi Hedefi
Bolat, Türkiye'nin ABD ile ticaret hacminin şu anda 30 milyar dolar seviyelerinde olduğunu, ancak potansiyelin çok daha yüksek olduğunu ifade etti. "Amerikan şirketlerinin Türkiye'ye yatırım yapması için devasa bir potansiyel var. Özellikle enerji, teknoloji, tarım ve savunma sanayii gibi alanlarda iş birliğini güçlendirmek istiyoruz" dedi. Bolat, bu hedefe ulaşmak için özel sektörün aktif rol alması gerektiğini ve hükümet olarak gerekli destekleri sağlayacaklarını söyledi.
Türkiye'nin son yıllarda ekonomik büyüme performansı ve stratejik konumuyla dikkat çektiğini belirten Bolat, ABD'li yatırımcıların Türkiye'deki fırsatları değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. "Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu arasında bir köprü. Ayrıca genç ve dinamik nüfusu, gelişmiş altyapısı ve cazip yatırım teşvikleriyle Amerikan şirketleri için önemli bir merkez" diye konuştu.
Yatırım Ortamı ve Teşvikler
Bakan Bolat, Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirmek için son dönemde önemli reformlar gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yeni yatırım teşvik sisteminin, Ar-Ge faaliyetlerinin ve ihracatın desteklenmesi konusunda önemli avantajlar sunduğunu belirtti. "Yatırımcıların önündeki engelleri kaldırmak için sürekli çalışıyoruz. Bürokrasiyi azalttık, vergi indirimleri sağladık ve yatırım ortamını uluslararası standartlara uygun hale getirdik" dedi.
ABD ile ticaretin artırılması için karşılıklı ziyaretlerin ve iş forumlarının önemine değinen Bolat, yakın zamanda gerçekleştirilen temasların olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti. "Amerikalı mevkidaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde ortak hedefimizin ticaret hacmini artırmak olduğunu teyit ettik. Şimdi bu iradeyi somut adımlarla desteklemeliyiz" diye ekledi.
Özel Sektörün Rolü ve Beklentiler
Ticaret Bakanı, özel sektörün bu süreçte kilit rol oynayacağını belirterek, iş dünyasına çağrıda bulundu. "Amerikan şirketlerini Türkiye'ye yatırım yapmaya, Türk şirketlerini de ABD pazarında daha aktif olmaya davet ediyorum. Karşılıklı kazanç için iş birliklerini güçlendirmeliyiz" dedi. Bolat, ayrıca KOBİ'lerin de bu iş birliğinden faydalanması için programlar geliştirdiklerini sözlerine ekledi.
ekonomik ilişkilerin güçlenmesinin sadece ticaret hacmini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda teknoloji transferi ve istihdam yaratma açısından da önemli olduğunu vurgulayan Bolat, "Amerikan yatırımları Türkiye'de nitelikli iş gücüne katkı sağlayacak ve küresel rekabet gücümüzü artıracaktır" ifadelerini kullandı.
Arka Plan ve Gelecek Perspektifi
Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkiler uzun yıllara dayanıyor. İki ülke arasında 2022 yılında 30 milyar doları aşan bir ticaret hacmi kaydedildi. Ancak bu rakam, potansiyelin altında kalıyor. Özellikle son dönemde yaşanan küresel ekonomik belirsizliklere rağmen, Türkiye'nin ihracatı ve yatırım çekiciliği artmaya devam ediyor.
Uzmanlar, ABD'nin Çin'e olan bağımlılığını azaltma çabaları ve alternatif tedarik zinciri arayışlarının Türkiye için bir fırsat olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin stratejik konumu, genç nüfusu ve gelişen altyapısıyla Amerikan şirketleri için cazip bir üs olabileceği değerlendiriliyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, son beş yılda ABD'li şirketlerin Türkiye'deki yatırımları istikrarlı bir artış gösteriyor. Ancak bu yatırımların istenen seviyeye ulaşması için daha fazla çaba gerekiyor.
Bolat'ın açıklamaları, hükümetin 2023 sonrası dönemde dış ticaret ve yatırım politikalarında ABD'ye özel bir önem verdiğini gösteriyor. Yeni dönemde karşılıklı ticaret anlaşmaları ve yatırım teşvikleriyle bu ilişkinin daha da derinleşmesi bekleniyor. Önümüzdeki aylarda düzenlenmesi planlanan Türkiye-ABD İş Forumu'nun da somut iş birliklerine zemin hazırlaması öngörülüyor.
Sonuç olarak, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıklamaları, Türkiye'nin ekonomik diplomasi alanında aktif bir rol üstlendiğini ve ABD ile olan ticari ilişkileri daha ileri taşımak istediğini ortaya koyuyor. 100 milyar dolarlık hedef iddialı olsa da, karşılıklı irade ve özel sektörün katkısıyla ulaşılabilir görünüyor. Bu hedefe giden yolda atılacak adımlar, sadece iki ülke ekonomileri için değil, bölgesel istikrar ve refah için de önem taşıyor.