Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) İstanbul Şubesi Başkanı Ferdi Karadoruk hakkında hazırlanan iddianameyle birlikte, 'hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma' suçundan 1 yıl 3 aydan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Karadoruk'un dernek yönetimindeki görevini kötüye kullandığı iddiası, futbol hakemleri camiasında geniş yankı uyandırdı.
İddianamenin detayları ve suçlama
İddianameye göre, Ferdi Karadoruk'un dernek başkanı olarak görev yaptığı dönemde, kendisine duyulan güveni kötüye kullanarak dernek kaynaklarını usulsüz şekilde kullandığı öne sürülüyor. Soruşturma kapsamında incelenen mali kayıtlar ve tanık ifadeleri, Karadoruk'un dernek tüzüğüne aykırı hareket ettiği yönünde deliller içeriyor. Savcılık, eylemin 'hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma' suçunu oluşturduğunu belirterek, Türk Ceza Kanunu'nun 155. maddesi kapsamında cezalandırılmasını talep etti. Söz konusu suç için öngörülen ceza miktarı, 1 yıl 3 aydan 7 yıla kadar hapis olarak belirlendi. İddianamede, suçun nitelikli halleri ve zararın boyutu da dikkate alınarak üst sınırdan ceza istenebileceği vurgulandı.
Futbol hakemleri camiasında yankıları
TFFHGD İstanbul Şubesi, faal futbol hakemleri ve gözlemcileri temsil eden önemli bir meslek örgütü olarak biliniyor. Ferdi Karadoruk'un yöneticiliği döneminde dernek içi mali işleyiş ve yönetim uygulamaları zaman zaman tartışma konusu olmuştu. İddianamenin kamuoyuna yansımasıyla birlikte, hakem camiasında dernek yönetimine yönelik güven sarsıldı. Bazı hakemler, derneğin şeffaf yönetilmediği eleştirisini dile getirirken, Karadoruk'a yakın çevreler suçlamaların asılsız olduğunu ve konunun yargıya intikal ettiğini belirtiyor. Öte yandan, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yetkilileri, konunun dernek içi bir mesele olduğunu ve yargı sürecinin takip edileceğini açıkladı.
Hukuki süreç ve olası sonuçlar
İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, Ferdi Karadoruk savunma yapacak. Hukuk uzmanları, 'hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma' suçunun genellikle zimmete para geçirme veya görevi kötüye kullanma suçlarından farklı olarak, hizmet ilişkisinden kaynaklanan güvenin ihlali olarak değerlendirildiğini belirtiyor. Dava sürecinde, dernek denetim raporları, mali kayıtlar ve tanık beyanları kritik rol oynayacak. Karadoruk'un suçlu bulunması halinde, hapis cezasının yanı sıra adli para cezası da gündeme gelebilir. Ayrıca, cezanın ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi seçenekler de mahkemenin takdirine bağlı olarak değerlendirilebilecek.
Dernek yönetimi ve mali denetim tartışması
TFFHGD gibi meslek derneklerinin mali denetimi, son yıllarda sıkça gündeme gelen bir konu. Derneklerin kamu yararına faaliyet gösterdiği düşünüldüğünde, kaynakların doğru kullanımı büyük önem taşıyor. Uzmanlar, bu tür davaların dernek yönetimlerinde şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin güçlenmesine katkı sağlayabileceğini ifade ediyor. Ancak, yargı sürecinin uzaması ve kamuoyunda yarattığı algı, derneğin itibarını zedeleyebilir. Ferdi Karadoruk'un avukatı, müvekkilinin suçsuz olduğunu ve iddianamenin eksik soruşturma sonucu hazırlandığını savunuyor. Dava, önümüzdeki aylarda ilk duruşmayla birlikte başlayacak.
Bu dava, spor camiasında yöneticilik yapan isimlerin hukuki sorumlulukları açısından emsal teşkil edebilir. Aynı zamanda, derneklerin mali işleyişine yönelik denetim mekanizmalarının önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Yargı süreci sonunda verilecek karar, sadece Ferdi Karadoruk'un değil, benzer görevlerde bulunan diğer dernek yöneticilerinin de dikkatle izleyeceği bir gelişme olacak.