AK Parti ve DEM Parti heyetleri, terörsüz Türkiye sürecine ilişkin çerçeve yasa hazırlıkları kapsamında kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Ankara'da düzenlenen toplantıda, taraflar sürecin hukuki zeminini oluşturacak düzenlemeleri masaya yatırdı. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, yasanın terörle mücadelede kapsamlı bir dönüşüm sağlaması hedeflendiği belirtildi.
Görüşmenin detayları
Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. AK Parti heyetine Genel Başkan Yardımcısı Önder İsenci, DEM Parti heyetine ise Eş Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Çiçek başkanlık etti. Görüşmede, terör örgütleriyle mücadelede kullanılacak yeni yöntemler ve sosyal uyum politikaları üzerinde duruldu. Çerçeve yasa kapsamında, etkin pişmanlık hükümleri, kalkınma destekleri ve hukuki altyapı konuları öne çıktı.
Yasanın amacı
Terörsüz Türkiye yasası, ülke genelinde terör örgütlerinin faaliyetlerini sonlandırmayı ve toplumsal barışı güçlendirmeyi amaçlıyor. Yasanın, terörle bağlantılı suçlarda yargılama süreçlerini hızlandırması, örgütten ayrılanlara yönelik sosyal ve ekonomik programları hayata geçirmesi bekleniyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sivil vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirme hedefi de yasanın öncelikleri arasında.
Tarafların tavrı
Görüşmede, her iki parti de sürecin kapsayıcı olması gerektiği konusunda mutabık kaldı. AK Parti kanadı, yasanın hukuk devleti çerçevesinde hazırlandığını ve uluslararası normlara uygun olduğunu vurguladı. DEM Parti heyeti ise toplumsal mutabakatın önemine dikkat çekerek, yasal düzenlemelerin her kesimi kucaklaması gerektiğini ifade etti. Görüşmelerin önümüzdeki haftalarda devam edeceği belirtildi.
Geçmiş ve bağlam
Türkiye, yıllardır terörle mücadelede çeşitli yasal düzenlemeler hayata geçirdi. Terörle Mücadele Kanunu bu alandaki temel yasa olarak biliniyor. Ancak son dönemde, terörün kök nedenleriyle mücadele ve toplumsal uzlaşıyı artırma amacıyla yeni bir yasal çerçeveye ihtiyaç duyuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişte "terörsüz Türkiye" vurgusu yapması, bu yasanın hazırlık sürecini hızlandırdı. Muhalefet partileri ise yasanın içeriğine dair bilgi almak için görüşme taleplerini iletti. Sivil toplum örgütleri ve akademisyenler de sürece katkı sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yasa taslağının önümüzdeki yasama yılının başında Meclis'e sunulması bekleniyor. Ekonomi ve sosyal politikalar alanında uzmanlar, yasanın başarısının uygulama ve toplumun tüm kesimlerinin desteğine bağlı olduğunu belirtiyor. Geçmişteki çözüm süreci deneyimlerinden ders çıkarılması gerektiği de sıkça vurgulanıyor. Bu yasa, sadece güvenlik boyutuyla değil, aynı zamanda insan hakları ve hukukun üstünlüğü perspektifiyle de ele alınmalıdır. Toplumsal barışın kalıcı olabilmesi için yasanın uygulanmasında şeffaflık ve hesap verebilirlik büyük önem taşıyor. Türkiye'nin bu alandaki kararlılığı, bölgesel ve küresel düzeyde de yankı buluyor.