Terörsüz Türkiye sürecinin hukuki altyapısını oluşturacak 10 maddelik çerçeve yasa teklifinin detayları netleşmeye başladı. Edinilen bilgilere göre düzenleme, terör örgütü üyelerinin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmasını öngörürken, genel af seçeneğinin yer almayacağı, bunun yerine kontrollü infaz modelinin uygulanacağı belirtiliyor. Çerçeve yasanın, sürecin taçlandırılması ve kalıcı çözüm sağlanması açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.
10 maddelik planın ana hatları
Planın, terör örgütü mensuplarının silah bırakmasını teşvik eden ve topluma kazandırılmalarını amaçlayan kapsamlı bir yapıda olduğu öğrenildi. Düzenleme kapsamında, örgütle bağlantısı olan kişilere yönelik özel bir infaz rejimi getirilecek. Bu modelde, hükümlülerin cezalarının belirli bir kısmını denetimli serbestlik altında geçirmeleri öngörülüyor. Ayrıca, örgütten ayrılmayı kolaylaştırıcı mekanizmalar ve toplumsal uyum programları da yer alacak.
Yasa teklifinin, mevcut İç Güvenlik Paketi ile uyumlu olması ve yargı süreçlerinde standartlaşmayı sağlaması bekleniyor. Uzmanlar, kontrollü infaz modelinin, cezaevlerindeki doluluk oranını düşürmekle kalmayıp, terör örgütlerinin eleman devşirme potansiyelini azaltacağını da ifade ediyor. Özellikle genç yaştaki örgüt mensuplarının topluma yeniden kazandırılmasında bu modelin etkili olabileceği belirtiliyor.
Af tartışmalarına net yanıt
Çerçeve yasada genel af düzenlemesinin yer almayacağı kesinleşti. Hükümet yetkilileri, kapsamlı bir affın toplumda infial yaratabileceğini ve suçluların cezasız kalacağı algısını güçlendireceğini savunuyor. Bunun yerine, bireysel başvuru ve değerlendirme süreçlerinin işletileceği, her dosyanın ayrı ele alınacağı bildiriliyor. Kontrollü infaz modelinde, mahkemelerin takdir yetkisinin geniş tutulması ve iyi hâlin dikkate alınması planlanıyor.
Öte yandan, muhalefet partileri, bu tür düzenlemelerin hukuki güvenlik ilkesine zarar verebileceği endişesini dile getiriyor. Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili, çerçeve yasanın içeriğinin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını istedi. MHP ise terörle mücadelede taviz verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, sürecin dikkatli yürütülmesini talep etti.
Sürecin arka planı
Türkiye, yıllardır terör örgütü PKK ile mücadele ediyor. Son dönemde hükümetin açıkladığı “Terörsüz Türkiye” hedefi, toplumun geniş kesimleri tarafından desteklenirken, kalıcı bir çözüm için hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda hazırlanan 10 maddelik çerçeve yasa, terörle mücadelede yeni bir dönemin kapısını aralayabilir. Ancak uygulamanın başarısı, toplumsal mutabakatın sağlanması ve yargı süreçlerinin adil bir şekilde işletilmesine bağlı görünüyor.
Çerçeve yasanın önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması bekleniyor. Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında tüm partilerin katkısıyla daha da olgunlaşacağı öngörülüyor. Terörle mücadelede toplumsal vicdanı yaralayan olayların tekrarlanmaması için sürecin titizlikle yönetilmesi gerektiği ifade ediliyor.