İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Telegram üzerinden çocuk istismarı ve müstehcenlik içerikli görüntülerin para karşılığında satıldığı iddiasına yönelik soruşturmada 8 şüpheliyi tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti. Başsavcılık, soruşturmanın ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşarak, 2 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Olay, İstanbul merkezli yürütülen siber suçlar soruşturması kapsamında ortaya çıktı.
Soruşturmanın Detayları ve Gözaltı Süreci
Edinilen bilgilere göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, Telegram adlı mesajlaşma uygulaması üzerinden çocuk istismarı ve müstehcenlik içeren görüntülerin ticaretinin yapıldığı ihbarıyla başlatıldı. İhbar üzerine harekete geçen siber suçlarla mücadele ekipleri, şüphelilerin kimliklerini tespit etmek için teknik takip ve dijital inceleme yaptı. Yapılan çalışmalar sonucunda, aralarında yönetici konumunda bulunan kişilerin de olduğu 8 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılık, şüphelileri tutuklama talebiyle mahkemeye gönderdi. Halen firari durumda olan 2 şüphelinin yakalanması için çalışmaların devam ettiği açıklandı.
Başsavcılık, soruşturmanın selameti açısından detayların sınırlı tutulduğunu, ancak delillerin titizlikle toplandığını belirtti. Şüphelilerin, Telegram üzerinden oluşturdukları kapalı gruplarda içerik paylaşımı yaptıkları ve bu içerikleri para karşılığında sattıkları iddia ediliyor. Olayla ilgili soruşturma genişletilirken, yurt dışı bağlantıların da araştırıldığı öğrenildi.
Çocuk İstismarıyla Mücadelede Yasal Çerçeve ve Önlemler
Türkiye'de çocuk istismarı ve müstehcenlik içerikli yayınlar, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında ağır yaptırımlara tabi. Özellikle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 226. maddesi, müstehcenlik suçunu düzenleyerek, çocuklara ait müstehcen görüntülerin üretimi, dağıtımı ve bulundurulmasını suç olarak tanımlıyor. Ayrıca 103. madde, çocuk istismarını ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına kadar varan yaptırımlarla cezalandırıyor. Son yıllarda dijital platformlarda artan istismar içerikli paylaşımlar, hem yasal düzenlemeler hem de denetim mekanizmalarının güçlendirilmesini gündeme getirdi.
Telegram gibi şifreli mesajlaşma uygulamaları, uçtan uca şifreleme nedeniyle suç içeriklerinin tespitini zorlaştırıyor. Bu tür platformlarda çocuk istismarına yönelik içeriklerin engellenmesi için uluslararası iş birliği ve yapay zeka destekli denetim sistemleri öneriliyor. Türkiye'de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, bu tür suçlarla etkin mücadele için çalışmalar yürütüyor. Ancak uzmanlar, suçun önlenmesinde toplumsal farkındalığın ve ebeveyn kontrolünün kritik olduğunu vurguluyor.
Son dönemde artan dijital istismar vakaları, yargıya intikal eden dosya sayısında da artışa neden oldu. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında çocuk istismarı ve müstehcenlik suçlarından açılan dava sayısı bir önceki yıla göre %15 artış gösterdi. Bu artışta, pandemi sonrası dijital platform kullanımının yaygınlaşması ve çocukların çevrimiçi ortamlarda daha fazla vakit geçirmesi etkili oldu. Uzmanlar, ailelerin çocuklarının internet kullanımını denetlemesi, güvenli internet filtreleri kullanması ve şüpheli durumları yetkililere bildirmesi gerektiğini belirtiyor.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bu soruşturma, dijital platformlarda işlenen suçlara karşı yargının kararlılığını gösteriyor. Gözaltına alınan 8 şüphelinin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesi, soruşturmanın ciddiyetini ortaya koyuyor. Firari 2 şüphelinin yakalanması için yürütülen çalışmalar sürerken, olayın diğer illere ve ülkelere uzanan bir ağ olabileceği değerlendiriliyor. Kamuoyunun yakından takip ettiği dava, çocuk haklarının korunması ve dijital güvenlik açısından önemli bir sınav niteliğinde. Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında yeni gözaltıların olabileceği ve uluslararası bağlantıların ortaya çıkarılacağı tahmin ediliyor.