Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Eskişehir'de bulunan TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) yerleşkesinin imalat bölümünde yangın çıktığını duyurdu. Yangına havadan ve karadan müdahale edildiğini belirten Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, itfaiye ekiplerinin olay yerine sevk edildiğini ve alevlerin kontrol altına alınması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Yangının çıkış nedeni henüz bilinmezken, can kaybı veya yaralanma olup olmadığına dair resmi bir açıklama yapılmadı.
Yangın anı ve müdahale süreci
Yangın, TEI yerleşkesinin imalat bölümünde, yerel saatle öğle saatlerinde başladı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye aracı ve söndürme helikopteri yönlendirildi. Görgün, yangının büyümemesi için havadan ve karadan eş zamanlı müdahale yapıldığını duyurdu. Fabrika çalışanlarının tahliye edildiği, güvenlik çemberi oluşturulduğu öğrenildi. Ekiplerin yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.
TEI ve savunma sanayiindeki önemi
TUSAŞ Motor Sanayii (TEI), Türkiye'nin önde gelen havacılık motor üreticilerinden biri olarak savunma sanayiinde kritik bir rol üstleniyor. Eskişehir'deki ana yerleşkesinde, sivil ve askeri havacılık motorlarının tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi gerçekleştiriliyor. Şirket, özellikle insansız hava araçları (İHA) ve savaş uçakları için motor üretimiyle biliniyor. Yangının, üretim kapasitesine etkisi henüz netleşmezken, savunma projelerinde aksamalara yol açabileceği endişesi bulunuyor.
Yetkililerden açıklamalar
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını ve hasar tespit çalışmalarının yangın söndürüldükten sonra yapılacağını kaydetti. Eskişehir Valiliği de olayla ilgili koordinasyon merkezi kurduklarını ve gelişmeleri takip ettiklerini duyurdu. Çevre güvenliği için gerekli önlemlerin alındığı, bölgede herhangi bir kimyasal sızıntı riskinin bulunmadığı açıklandı.
Savunma sanayii tesislerinde yaşanan bu tür olaylar, sektörün hassasiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. TEI'nin yangın güvenliği protokollerinin ne kadar etkili olduğu ve olayın ardından alınacak önlemler, önümüzdeki günlerde gündemde kalacak. Yangının, Türkiye'nin savunma sanayii tedarik zincirinde geçici aksamalara yol açabileceği değerlendiriliyor.