Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahmininde yapılan revizyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Karahan, revizyonun ciddi bir düzeyde olduğunu ancak enflasyon görünümünde karamsarlığa sebep olacak bir revizyon olmadığını vurguladı. Açıklamalar, piyasa oyuncuları ve ekonomistler tarafından yakından takip edildi.
Enflasyon Raporu ve Revizyonun Detayları
TCMB'nin son Enflasyon Raporu'nda yıl sonu enflasyon tahmini yukarı yönlü güncellendi. Karahan, bu revizyonun temel nedenlerini şöyle sıraladı: "Gıda fiyatlarındaki beklenmedik artışlar, döviz kuru geçişkenliği ve küresel emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar tahminlerimizi etkiledi. Ancak enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir bozulma görmüyoruz." Karahan, revizyonun para politikası duruşunda bir değişiklik anlamına gelmediğini, sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti.
Karahan'ın konuşmasında öne çıkan noktalar:
- Enflasyon tahmini %58'den %65'e yükseltildi.
- 2024 yıl sonu enflasyonu için %65-70 aralığı öngörülüyor.
- Dezenflasyon sürecinin 2025'te hız kazanması bekleniyor.
- Para politikası faizinde ek sıkılaştırma gerektiğinde yapılacak.
Piyasa Tepkileri ve Ekonomist Yorumları
Karahan'ın açıklamalarının ardından piyasalarda dalgalanma yaşandı. Borsa İstanbul'da bankacılık hisseleri değer kazanırken, tahvil faizlerinde sınırlı bir düşüş görüldü. Döviz kuru ise yatay seyretti. Ekonomistler, revizyonun piyasa beklentileriyle uyumlu olduğunu belirterek, TCMB'nin iletişim politikasını olumlu değerlendirdi.
Bir ekonomist, "Karahan'ın 'karamsarlığa sebep olacak bir revizyon değil' ifadesi, piyasalara güven verme amacı taşıyor. Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı önemliydi" dedi. Öte yandan, bazı analistler revizyonun boyutunun endişe verici olduğunu savunarak, ek faiz artışı ihtimalinin güçlendiğini belirtti.
Arka Plan: Enflasyonla Mücadelede Son Durum
Türkiye, uzun süredir yüksek enflasyonla mücadele ediyor. 2023 yılında enflasyon %64,8 ile zirve yapmış, 2024 başında ise baz etkisiyle düşüş eğilimine girmişti. Ancak son aylarda gıda ve hizmet enflasyonundaki katılık, düşüşü sınırladı. TCMB, Mayıs 2023'ten bu yana politika faizini kademeli olarak artırarak %50 seviyesine çıkardı. Karahan, bu sıkı duruşun meyvelerini 2025'te alacaklarını belirtti.
Hükümet kanadından da destek mesajları geldi. Hazine ve Maliye Bakanı, TCMB'nin bağımsızlığına vurgu yaparak, enflasyonla mücadelede koordineli çalıştıklarını söyledi. Uluslararası kuruluşlar ise Türkiye'nin para politikasını yakından izliyor. IMF, son raporunda Türkiye'nin dezenflasyon sürecinin sabır gerektirdiğini belirtti.
Sonraki Adımlar ve Beklentiler
TCMB, önümüzdeki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi, faizin sabit tutulması yönünde. Ancak enflasyon verileri beklentinin üzerinde gelirse, ek sıkılaştırma kapıda. Karahan, "Gerektiğinde faiz artırımından kaçınmayız" diyerek kararlılık mesajını yineledi.
Önümüzdeki dönemde enflasyonun seyri, küresel gelişmeler ve iç talep koşullarına bağlı olacak. Karahan'ın açıklamaları, TCMB'nin şeffaf iletişim politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Piyasalar, 2025'te enflasyonun %30'ların altına inmesini bekliyor.
Sonuç olarak, TCMB Başkanı Karahan'ın revizyon açıklaması, piyasalarda kısa vadeli dalgalanmaya yol açsa da, orta vadeli dezenflasyon hedefi konusunda kararlılığı gösteriyor. Enflasyonla mücadelede sabır ve tutarlılık ön planda. Ekonomistler, 2025'in kritik bir yıl olacağını vurguluyor.