TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

TCDD otla mücadele için rayları ilaçlayacak

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
TCDD otla mücadele için rayları ilaçlayacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü, Sivas-Kayseri, Sivas-Divriği ve Sivas-Samsun demir yolu hatları üzerindeki gar, istasyon ve saydinglerde otla mücadele amacıyla ilaçlama çalışmaları yapılacağını açıkladı. 15 Nisan-30 Haziran 2025 tarihleri arasında belirlenen güzergâhlarda gerçekleştirilecek ilaçlama, ana hatlara paralel demir yolu hatlarında yoğunlaşacak. Çalışmaların, tren trafiğini aksatmaması için gece saatlerinde yapılması planlanıyor.

İlaçlama Detayları ve Programı

TCDD yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilaçlama programı dâhilindeki hatlarda özellikle yaz aylarında hızla büyüyen yabani otların demir yolu güvenliğine tehdit oluşturması önlenecek. Otların raylar üzerinde kayganlığa neden olması, görüş mesafesini düşürmesi ve sinyalizasyon sistemlerine müdahale etmesi gibi riskler ortadan kaldırılacak. Kullanılan herbisitlerin çevreye zarar vermemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı biyolojik ve kimyasal ürünler tercih edilecek. Çalışmaların planlanan takvim dahilinde tamamlanması halinde, söz konusu hatlarda yıl genelinde ot kaynaklı aksaklıkların yüzde 90 oranında azalması bekleniyor.

Demir Yolu Güvenliğine Katkı

Otla mücadele, demir yolu işletmeciliğinde kritik bir bakım faaliyeti olarak öne çıkıyor. Kontrolsüz büyüyen otlar, ray bağlantı elemanlarını tahrip edebiliyor, traverslerin ömrünü kısaltıyor ve drenaj sistemlerini tıkayarak su birikintilerine yol açıyor. TCDD’nin düzenli olarak yürüttüğü bu çalışmalar, hatların bakım maliyetlerini düşürürken trenlerin güvenli ve hatasız seyrini sağlıyor. Ayrıca ot temizliği sayesinde hat kenarlarında oluşabilecek yangın riski de minimize ediliyor. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte kuru otların yangına sebebiyet verme ihtimaline karşı bu tür önlemlerin önemine dikkat çekiyor.

Demir Yolu Altyapısında Modernizasyon Adımları

TCDD, otla mücadele çalışmalarıyla birlikte Sivas-Kayseri, Sivas-Divriği ve Sivas-Samsun hatlarında kapsamlı bir bakım programı yürütüyor. Bu hatlar, Doğu Anadolu ile Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan lojistik koridorlar arasında yer alıyor. Özellikle Sivas-Kayseri hattı, yük ve yolcu taşımacılığında yoğun olarak kullanılırken, Sivas-Divriği hattı maden lojistiği açısından önem taşıyor. Samsun hattı ise Karadeniz’e açılan kapı olarak stratejik bir rol üstleniyor. Bakım çalışmalarının tamamlanmasıyla bu hatlardaki sefer sürelerinde kısalma ve operasyonel verimlilikte artış bekleniyor. TCDD ayrıca ilaçlama faaliyetlerini dijital takip sistemleriyle kayıt altına alarak, gelecekteki bakım planlamalarında kullanılmak üzere veri topluyor.

Çevre ve Yerel Halka Etkiler

İlaçlama çalışmalarının çevre ve insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmayacağı ifade ediliyor. Kullanılan kimyasallar, dünya standartlarına uygun şekilde seyreltilerek uygulanacak. TCDD, ilaçlama yapılacak bölgelerdeki yerel yönetimlerle iş birliği halinde olup, arıcılık faaliyetleri gibi hassas alanlar için özel önlemler alıyor. Ayrıca vatandaşların ilaçlama sırasında hatlara yaklaşmamaları konusunda uyarılar yapılacak. Demir yolu kenarlarında yaşayan sakinler, çalışma takvimi hakkında bilgilendirilecek. Söz konusu bölgede tarımla uğraşan çiftçilerinse herhangi bir olumsuz etkiye maruz kalmaması için uygulama alanlarından uzaklaştırılması sağlanacak.

Demir yolu altyapısına yapılan bu tür yatırımlar, yalnızca mevcut taşımacılık hizmetlerinin kalitesini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda ülkenin lojistik ve ticaret hacmini de dolaylı olarak destekliyor. Türkiye’nin demir yolu ağının modernizasyonu ve bakım çalışmaları, ulaştırma sektöründeki dönüşümün önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor. TCDD’nin bu alandaki düzenli yatırımları, sektör temsilcileri tarafından takdirle karşılanırken, benzer uygulamaların diğer hatlara da yaygınlaştırılması gerektiği vurgulanıyor.

Etiketler:
TCDDotla mücadeledemir yoluilaçlamaSivasKayseriSamsunhat bakımı

İlgili Haberler

Bakan Tekin: OECD’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne övgü
Ekonomi

Bakan Tekin: OECD’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne övgü

7 dk önce

Ay'da saat farkı krizi: ABD ve Çin uzlaşamıyor
Ekonomi

Ay'da saat farkı krizi: ABD ve Çin uzlaşamıyor

15 dk önce

Merkez Bankası rezervleri 157,2 milyar dolar oldu
Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 157,2 milyar dolar oldu

16 dk önce

Türkiye'den Pakistan'ın elektrik dağıtım özelleştirmesine üç anlaşmalı destek
Ekonomi

Türkiye'den Pakistan'ın elektrik dağıtım özelleştirmesine üç anlaşmalı destek

20 dk önce