TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, "Demokrasinin ayaklar altına alındığı bu utanç verici müdahaleyi unutmadığımızı, milli iradeye kasteden her türlü darbe ve vesayet anlayışına karşı durmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz." ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, darbe girişiminin 8. yılında TBMM'de düzenlenen anma törenine katıldı.
Demokrasi ve milli irade vurgusu
Kurtulmuş, konuşmasında 15 Temmuz gecesi milletin gösterdiği direnişin demokrasi tarihine altın harflerle yazıldığını belirtti. "O gece, milletimiz canı pahasına demokrasisine sahip çıktı. Meclisimiz bombalanırken dahi milletvekillerimiz görevlerini terk etmedi. Bu ruhu her daim canlı tutmalıyız" dedi. Kurtulmuş, sadece FETÖ değil, her türlü vesayet ve darbe anlayışının karşısında olacaklarını ifade ederek, "Milli iradeyi hiçbir gücün gölgeleyemeyeceğini tüm dünyaya gösterdik" şeklinde konuştu. Ayrıca, demokratik kazanımların korunması için yapılan anayasa değişiklikleri ve hukuki düzenlemelerin önemine dikkat çekti.
15 Temmuz ruhunun gelecek nesillere aktarılması
Kurtulmuş, darbe girişiminin gençlere doğru şekilde anlatılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu karanlık geceyi unutturmamak ve benzer girişimlerin bir daha yaşanmaması için eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeliyiz" dedi. TBMM'deki anma programı kapsamında, darbe sırasında bombalanan meclis duvarları ve şehitler anısına yapılan anıt ziyaret edildi. Programa, siyasi parti temsilcileri ve gaziler de katıldı.