TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kurtulmuş, “Türkiye küresel diplomasinin önemli merkezlerinden birisi haline gelmiş oldu” dedi. Programda uluslararası gelişmeler, Türkiye'nin dış politikadaki rolü ve iç siyaset gündemi masaya yatırıldı.
Türkiye’nin küresel diplomaside yükselişi
Kurtulmuş, Türkiye’nin son yıllarda arabuluculuk ve barış süreçlerinde üstlendiği aktif roller sayesinde uluslararası alanda saygınlık kazandığını ifade etti. Özellikle Ukrayna-Rusya savaşındaki tahıl koridoru girişimi ve Orta Doğu’daki angajmanların bu durumu pekiştirdiğini vurguladı. “Artık dünya Türkiye’yi sadece bir bölgesel güç olarak değil, küresel bir aktör olarak görüyor” şeklinde konuştu.
İç siyaset ve reform vurgusu
Konuşmasında iç siyasete de değinen Kurtulmuş, Meclis’in yeni yasama yılında anayasa çalışmalarına hız vereceğini, “darbe dönemi izlerini silecek” bir sivil anayasa hedeflediklerini belirtti. Muhalefetle iş birliği çağrısı yapan Kurtulmuş, “Türkiye’nin daha güçlü demokrasisi için hep birlikte çalışmalıyız” dedi.
Ekonomi ve bölgesel gelişmeler
TBMM Başkanı, enflasyonla mücadele ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik atılan adımları da değerlendirdi. Deprem bölgesindeki yaraların sarılması için Meclis’in ilgili komisyonlarının sürekli saha denetimlerine devam ettiğini ekledi.
Uzmanlar, Kurtulmuş’un açıklamalarını, Türkiye’nin küresel sistemde artan manevra kabiliyetinin bir yansıması olarak değerlendiriyor. Diplomasi tarihçisi Prof. Dr. Ahmet Ünlü, “Türkiye’nin hem doğu hem batıyla diyalog kurabilen konumu, onu vazgeçilmez bir ortak yapıyor” yorumunda bulundu. Önümüzdeki dönemde ateşkes görüşmeleri ve yatırım anlaşmalarıyla bu rolün daha da pekişmesi bekleniyor.