Yaz tatilinin gözde rotalarında sessiz bir tehlike alarmı verildi. Uzmanların yıllardır uyardığı istilacı tür, bu kez Antalya'nın Kemer ilçesinde yaşanan bir olayla yeniden gündeme geldi. Denizde yüzerken ayağına aslan balığı değen bir tatilci, ağrı ve şişlik şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Türkiye kıyılarında görülen bu zehirli balığın sayısı son yıllarda hızla artarken, riskin boyutu sanılandan çok daha büyük olabilir.
Aslan balığı neden tehlikeli?
Aslan balığı (Pterois volitans), Hint ve Pasifik Okyanusları kökenli bir türdür. Süs balığı olarak getirildiği Karayipler'de doğal ortama salınarak istilacı hale gelmiş, ardından Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e geçmiştir. Zehirli dikenleriyle bilinen bu balık, avlanırken veya savunma sırasında temas halinde insanlarda şiddetli ağrı, şişlik, mide bulantısı ve nadiren de olsa kalp ritmi bozukluğu gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Aslan balığı zehri nörotoksik etki gösterir. Acil müdahale edilmezse dokularda kalıcı hasar bırakabilir" uyarısında bulundu.
Kıyılardaki artış endişe verici
Son iki yılda Muğla, Antalya, Mersin ve Adana kıyılarında aslan balığı görülme sıklığı belirgin şekilde arttı. Deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi, bu sıcak su türünün çoğalmasını kolaylaştırıyor. Dalış merkezleri ve balıkçılar, ağlarına takılan aslan balığı sayısının her yıl katlandığını bildiriyor. Özellikle sığ sularda ve kayalık alanlarda görülen balık, tatilciler için beklenmedik bir tehlike oluşturuyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Küresel ısınma sayesinde aslan balığı artık Akdeniz'in bir parçası. Kontrol altına alınmazsa ekolojik dengeyi bozacağı gibi insan sağlığını da tehdit edecek" dedi.
Sokma anında ne yapmalısınız?
Uzmanlar, aslan balığı sokması durumunda yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: Yaralı bölgeyi hemen deniz suyuyla yıkayın, zehirli diken kalıntısı kalmışsa çıkarmaya çalışın. Yaralı bölgeyi 30-40 derece sıcak suya batırın; sıcaklık, zehir proteinlerinin parçalanmasına yardımcı olur. Ağrı devam ederse bir sağlık kuruluşuna başvurun. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, son bir ayda dört vaka bildirirken, vatandaşlara aslan balığı görüldüğünde ona dokunmamaları ve avlanması durumunda ise çıplak elle tutmamaları uyarısında bulundu.
Avlanma teşvikleri ve önlemler
Tarım ve Orman Bakanlığı, aslan balığının istilacı tür statüsünde olduğunu ve avlanmasının serbest olduğunu duyurdu. Balıkçılara ve amatör dalgıçlara av teşviki veriliyor. Ancak uzmanlar, avlanmanın tek başına yeterli olmadığını, halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Denizlerde görülen bu zehirli misafir, tedbir alınmazsa yaz tatillerini zehirlemeye devam edecek.
Aslan balığı, Akdeniz ekosistemine son 30 yılda Hint Okyanusu'ndan giren 100'den fazla yabancı türden sadece biri. Küresel ticaret ve iklim değişikliği, bu türlerin yayılmasını hızlandırıyor. Türkiye'nin kıyı ekosistemini korumak ve tatilcilerin güvenliğini sağlamak için izleme ağları genişletilmeli, acil durum protokolleri geliştirilmelidir. Bu, yalnızca bir balık değil, değişen dünyanın habercisi.