TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Suudi Arabistan petrolde 26 yılın en büyük indirimini yaptı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Suudi Arabistan petrolde 26 yılın en büyük indirimini yaptı

Suudi Arabistan, Asya pazarına yönelik Arab Light ham petrolünün resmi satış fiyatında son 26 yılın en büyük indirimini yaptı. Ülkenin petrol fiyatlandırma mekanizmasına yakın kaynaklar, indirimin varil başına 6-7 dolar aralığında olduğunu belirtti. Karar, küresel petrol talebindeki zayıflama ve artan arz endişeleriyle birlikte geldi.

Asya'ya büyük indirim

Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Saudi Aramco, Mayıs 2024 için Asya alıcılarına yönelik Arab Light ham petrolünün resmi satış fiyatını (OSP) varil başına 6,5 dolar düşürdü. Bu, 1998 yılından bu yana kaydedilen en büyük aylık indirim olarak tarihe geçti. İndirimle birlikte Arab Light'ın Asya'ya fiyatı, Dubai/Brent ortalamasına göre varil başına 2,5 dolar primden satılacak. Analistler, kararın özellikle Çin ve Hindistan gibi büyük alıcıların talebindeki yavaşlamaya karşı bir hamle olduğunu vurguluyor.

Küresel petrol piyasasında durum

Küresel petrol piyasalarında arz fazlası endişeleri artarken, Suudi Arabistan'ın bu hamlesi diğer OPEC+ üyelerini de etkileyebilir. OPEC+ grubu, Nisan ayında gönüllü ek kesintileri sona erdirme kararı almıştı. Ancak Suudi Arabistan'ın indirimi, grup içinde fiyat savaşı endişelerini yeniden gündeme getirdi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebinin 2024'te günlük 1,3 milyon varil artacağını tahmin ederken, bu rakamın yetersiz olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Brent petrol fiyatları bu gelişmeyle birlikte varil başına 75 dolar seviyesine geriledi.

Uzman görüşleri ve ekonomik etkiler

Ekonomistler, Suudi Arabistan'ın bu indiriminin petrol ihraç eden ülkeler için gelir kaybı anlamına geldiğini, ancak ithalatçı ülkeler için olumlu olduğunu belirtiyor. Türkiye gibi enerji ithalatı yüksek ülkeler, bu indirimden doğrudan fayda sağlayabilir. Enerji uzmanı Dr. Ahmet Demir, "Suudi Arabistan'ın bu hamlesi, küresel enflasyonla mücadele eden merkez bankaları için bir rahatlama sağlayabilir. Ancak uzun vadede OPEC+ içindeki dengeyi bozabilir" dedi. Öte yandan, ABD'deki kaya petrolü üreticileri de bu fiyat düşüşünden olumsuz etkilenebilir.

Bağımsız değerlendirmeler, Suudi Arabistan'ın bu adımının, Rusya ve ABD gibi rakipler karşısında pazar payını koruma stratejisi olduğunu gösteriyor. Ülke, geçmişte de benzer fiyat savaşlarına girişmiş ve 2020'deki petrol arz savaşının ardından OPEC+ anlaşması sağlanmıştı. Bu indirim, küresel ekonominin resesyon korkularıyla boğuştuğu bir dönemde geldi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün devam edebileceği sinyalini veriyor.

Etiketler:
Suudi ArabistanpetrolindirimArab LightAsyaOPEC

İlgili Haberler

Erdoğan: F-35 konusunda bizi izlemeye devam edin
Ekonomi

Erdoğan: F-35 konusunda bizi izlemeye devam edin

19 dk önce

Trump'tan F-35 ve NATO açıklaması: Türkiye kararı henüz yok
Ekonomi

Trump'tan F-35 ve NATO açıklaması: Türkiye kararı henüz yok

1 sa önce

Yılmaz: Türkiye uluslararası alandaki seçkin konumunu kanıtladı
Ekonomi

Yılmaz: Türkiye uluslararası alandaki seçkin konumunu kanıtladı

2 sa önce

IMF Türkiye'nin 2026 Büyüme Tahminini Düşürdü: Yeni Beklenti Yüzde 2,9
Ekonomi

IMF Türkiye'nin 2026 Büyüme Tahminini Düşürdü: Yeni Beklenti Yüzde 2,9

2 sa önce