Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan “Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında ilk açıklamayı yaptı. Bakan Göktaş, teklifin çocukların korunmasına yönelik koruyucu ve destekleyici tedbirleri güçlendirdiğini, aynı zamanda birçok alanda yeni yönlendirme mekanizmaları getirdiğini vurguladı. Söz konusu teklif, özellikle suça sürüklenen çocukların rehabilitasyonu ve topluma kazandırılması hedefliyor.
Teklifin kapsamı ve amaçları
Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, teklifin suça sürüklenen çocuk sayısındaki artışa yönelik kapsamlı bir yanıt olduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2023 yılında güvenlik birimlerine gelen suça sürüklenen çocuk sayısı 150 bine yaklaştı. Teklif, bu çocukların adalet sistemi içinde daha etkin korunmasını ve yönlendirilmesini amaçlıyor. Yeni düzenleme ile çocuk mahkemelerinin kapasitesi artırılacak, sosyal inceleme raporları zorunlu hale getirilecek ve alternatif ceza yöntemleri yaygınlaştırılacak. Ayrıca, çocukların denetimli serbestlik sürecinde eğitim ve mesleki kurslara yönlendirilmesi teşvik edilecek.
Koruyucu tedbirlerde yenilikler
Teklif, koruyucu ve destekleyici tedbirlerin kapsamını genişletiyor. Özellikle aile içi şiddet mağduru çocuklar için geçici barınma ve psikolojik destek hizmetleri güçlendiriliyor. Okul devamsızlığı ve madde bağımlılığı gibi risk faktörleri erken tespit edilerek çocukların suça yönelmesi engellenmeye çalışılacak. Bakan Göktaş, bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında veri paylaşımını artıracak düzenlemeler yapılacağını ifade etti. Ayrıca, çocukların yararına olan sosyal etkinliklere katılımı teşvik eden projelere kaynak ayrılacak.
Yeni yönlendirme mekanizmaları
Kanun teklifi ile birlikte suça sürüklenen çocuklar için yeni yönlendirme mekanizmaları hayata geçirilecek. Bu kapsamda, çocukların adli süreçte karşılaştıkları bürokratik engeller azaltılacak ve hızlı bir şekilde rehabilitasyon programlarına yönlendirilmeleri sağlanacak. Bakan Göktaş, “Çocuklarımızın geleceği için atılacak her adımı destekliyoruz. Bu teklif, sadece cezai yaptırımları değil, aynı zamanda onları topluma kazandıracak sosyal politikaları da içeriyor” dedi. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte, her çocuk için bireysel gelişim planı hazırlanması zorunlu hale gelecek.
Siyasi destek ve eleştiriler
Teklif, Meclis'te tüm parti gruplarının desteğini alırken, bazı sivil toplum kuruluşları uygulamadaki aksaklıklara dikkat çekti. Çocuk hakları dernekleri, teklifin çocukların özgürlüklerini kısıtlayıcı yönlerini eleştirdi. Ancak Bakan Göktaş, düzenlemenin çocuğun yüksek yararı ilkesine uygun olduğunu savundu. Teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.
Türkiye'de suça sürüklenen çocuk oranı, son on yılda yaklaşık yüzde 40 arttı. Uzmanlar, bu artışın altında yoksulluk, eğitimde fırsat eşitsizliği ve aile bağlarının zayıflaması gibi sosyolojik nedenler olduğuna işaret ediyor. Yeni kanun teklifi, bu sorunları kısa vadede çözmese de, çocukları suçtan uzak tutacak mekanizmalar oluşturma vaadi taşıyor. Meclis'teki görüşmelerin ardından teklifin yasalaşması halinde, Türkiye çocuk adalet sisteminde önemli bir reform gerçekleşmiş olacak.