TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

SSB Başkanı Görgün: 250 milyon dolar ihracatı artık bir haftada yapıyoruz

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
SSB Başkanı Görgün: 250 milyon dolar ihracatı artık bir haftada yapıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında ulaştığı noktayı çarpıcı bir örnekle özetledi: 2002 yılında tüm yıl boyunca yapılan ihracata eşit olan 250 milyon dolarlık tutarın bugün yalnızca bir haftada gerçekleştirilebildiğini belirtti. Görgün, 2024 yılı sonu itibarıyla ihracatın yaklaşık 11 milyar dolara ulaştığını, sektörün küresel ölçekte büyüyen bir güç haline geldiğini ifade etti. Açıklamalar, savunma sanayiinde yerli ve milli üretimin yanı sıra uluslararası pazarlardaki başarıyı da gözler önüne serdi.

Yıllık 250 milyon dolardan haftalık 250 milyon dolara

SSB Başkanı Görgün, yaptığı basın toplantısında Türkiye'nin savunma sanayi ihracatındaki dönüşümü anlattı: “2002'de yıllık ihracatımız 250 milyon dolar seviyesindeydi. Geçtiğimiz yılı biz yaklaşık 11 milyar dolarla kapattık. Bu da demek oluyor ki 20 yıl önceki yıllık 250 milyon dolarlık ihracatı biz artık bir haftada yapar hale geldik.” Görgün’ün verdiği bilgilere göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde ihracat ivmesi devam ederken, özellikle insansız hava araçları (İHA), kara araçları ve deniz platformlarına yönelik talebin yüksek olduğu görülüyor. Sektörün toplam cirosu ise 2023'te 15 milyar dolar civarında iken 2024'te bu rakamın aşıldığı tahmin ediliyor.

Yerli üretim ve teknoloji hamlesi

Savunma sanayiindeki bu büyüme, yerlilik oranının artırılması ve teknolojik bağımlılığın azaltılmasıyla paralel ilerliyor. SSB verilerine göre, 2002'de yüzde 20 civarında olan yerlilik oranı, bugün yüzde 80'in üzerine çıktı. Baykar, TAI, ASELSAN, Roketsan gibi firmaların başını çektiği ekosistemde, özellikle Bayraktar TB2, Kızılelma, ANKA ve Hürjet gibi platformlar uluslararası arenada büyük ilgi görüyor. 2024 yılında en çok ihracat yapılan ülkeler arasında Ukrayna, Polonya, Azerbaycan ve Katar öne çıkarken, Güney Amerika ve Asya-Pasifik’ten de yeni siparişler alınıyor. Görgün, “Sadece mevcut siparişler defterimiz 30 milyar doların üzerinde. Önümüzdeki yıllarda bu rakamı katlayacağız” dedi.

İstihdam ve Ar-Ge yatırımları

Büyüme yalnızca ihracatla sınırlı değil. Savunma sanayi sektöründe istihdam sayısı 2002'de 20 bin civarındayken bugün 100 bin kişiyi aştı. Ar-Ge harcamaları ise yıllık 3 milyar doları buluyor. Görgün, “Bu alan artık bir ekosistem haline geldi. 1.500'ün üzerinde firma doğrudan veya dolaylı olarak sektörde faaliyet gösteriyor. 2026 yılına kadar ihracat hedefimiz 15 milyar dolar” diye ekledi. Ayrıca, patenti alınan milli ürün sayısı her geçen yıl artarken, Türkiye’nin savunma sanayiinde dünyada ilk 10 ülke arasına girmesi bekleniyor.

Türkiye'nin savunma sanayiindeki bu sıçraması, yalnızca ekonomik bir başarı değil, aynı zamanda jeopolitik bir dönüşümün de göstergesi. 20 yıl önce dışa bağımlı bir yapıdan, bugün kendi savaş uçağını, helikopterini, füzesini üreten bir ülke konumuna gelindi. SSB Başkanı Görgün’ün verdiği rakamlar, bu dönüşümün ne kadar hızlı gerçekleştiğini gösteriyor. Ancak sektör, yarı iletkenler, motor teknolojileri ve yazılım gibi kritik alanlarda hâlâ belirli bir ithalat bağımlılığı taşıyor. Önümüzdeki dönemde bu alanlara yapılacak yatırımlar, Türkiye’nin savunma sanayiinde tam bağımsızlığa ulaşmasını sağlayabilir. Bu perspektiften bakıldığında, 250 milyon dolarlık haftalık ihracat hacmi, aslında bu uzun vadeli hedefin bir kilometre taşı olarak değerlendirilmeli.

Etiketler:
SSBHaluk Görgünsavunma sanayiihracatyerli üretimsavunma ihracatı

İlgili Haberler

Beyaz Saray: Doha görüşmelerine Witkoff ve Kushner katılacak
Ekonomi

Beyaz Saray: Doha görüşmelerine Witkoff ve Kushner katılacak

2 dk önce

Ankara-Sivas YHT hattında yaz yoğunluğuna ek kapasite
Ekonomi

Ankara-Sivas YHT hattında yaz yoğunluğuna ek kapasite

5 dk önce

SPK, Hidropar pay piyasasında 2 kişiye 6 ay işlem yasağı getirdi
Ekonomi

SPK, Hidropar pay piyasasında 2 kişiye 6 ay işlem yasağı getirdi

16 dk önce

SPK, 2 kişiye 6 ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi
Ekonomi

SPK, 2 kişiye 6 ay süreyle geçici işlem yasağı getirdi

39 dk önce