TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Beyaz Saray: Doha görüşmelerine Witkoff ve Kushner katılacak

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Beyaz Saray: Doha görüşmelerine Witkoff ve Kushner katılacak

Beyaz Saray, ABD ile İran arasında yarın Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek mutabakat zaptı görüşmelerine ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve eski kıdemli danışman Jared Kushner'in katılacağını duyurdu. Sözcü Karoline Leavitt, görüşmelerin iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği alanlarını kapsayacağını belirtti.

Görüşmelerin kapsamı ve hedefleri

Görüşmelerde, başta enerji ve ticaret olmak üzere karşılıklı yarar sağlayacak mutabakat zaptının imzalanması hedefleniyor. ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının hafifletilmesi ve İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşma zemininde ilerleme kaydedilmesi bekleniyor. Witkoff ve Kushner'in katılımı, Washington'un müzakerelere verdiği önemi gösteriyor.

Geçmiş müzakereler ve tarafların tutumu

ABD ve İran arasındaki müzakereler, 2018'de Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından durma noktasına gelmişti. Son aylarda dolaylı görüşmelerle yeniden canlanan süreçte, Katar arabuluculuk rolü üstleniyor. İran tarafı, yaptırımların kaldırılması ve ekonomik ilişkilerin normalleşmesi karşılığında nükleer faaliyetlerinde sınırlamaya gidebileceğini sinyallemişti. ABD ise İran'ın bölgesel politikaları ve füze programına ilişkin endişelerini dile getiriyor.

Görüşmelere ilişkin uzmanlar, mutabakat zaptının öncelikle ticari ve yatırım alanında sembolik adımlar atılmasını sağlayacağını, ancak kapsamlı bir anlaşmaya giden yolun uzun olduğunu belirtiyor. Petrol piyasaları da gelişmeleri yakından takip ediyor; olası bir yaptırım hafiflemesinin küresel arzı artırabileceği değerlendiriliyor.

Etiketler:
abd-irandohamutabakat-zaptısteve-witkoffjared-kushnerekonomik-işbirliği

İlgili Haberler

Lagarde: Avrupa ekonomik şoklara karşı daha dirençli
Ekonomi

Lagarde: Avrupa ekonomik şoklara karşı daha dirençli

11 dk önce

TSKB, 300 Milyon Dolarlık Tahvil İhracını Tamamladı
Ekonomi

TSKB, 300 Milyon Dolarlık Tahvil İhracını Tamamladı

43 dk önce

Küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinde beyanname süresi 31 Temmuz'a uzatıldı
Ekonomi

Küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinde beyanname süresi 31 Temmuz'a uzatıldı

1 sa önce

Ankara-Sivas YHT hattında yaz yoğunluğuna ek kapasite
Ekonomi

Ankara-Sivas YHT hattında yaz yoğunluğuna ek kapasite

1 sa önce