TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Sosyal medyada ev satanlara ceza! Ticaret Bakanlığı denetimleri sıkılaştırdı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Sosyal medyada ev satanlara ceza! Ticaret Bakanlığı denetimleri sıkılaştırdı

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformlarında yayımlanan sahte konut ve araç ilanlarına karşı denetimlerini artırdı. Taşınmaz ve taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden kimlik ve yetki doğrulaması zorunlu hale getirilirken, kurallara uymayanlara idari para cezası uygulanacak. Yeni düzenleme, tüketicileri dolandırıcılıktan korumayı ve ilan platformlarında güvenliği sağlamayı hedefliyor.

EİDS ile kimlik ve yetki doğrulaması zorunlu

Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre, gayrimenkul ve ikinci el araç satışı yapan kişi veya kurumlar, EİDS üzerinden kimlik ve yetki doğrulaması yapmak zorunda. Sistem, ilan veren kişinin gerçek kimliğini ve satış yetkisini sorguluyor. Doğrulama yapmayan ilanlar yayımlanamayacak. Ayrıca, daha önce yayımlanmış ancak doğrulama şartını karşılamayan ilanlar kaldırılacak.

Ceza uygulaması ve denetim süreci

Kurallara uymayan kişi veya kurumlara her bir ilan için 10 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar idari para cezası kesilecek. Denetimler, Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu ve mahalli ticaret il müdürlükleri tarafından yürütülecek. Bakanlık, sosyal medya platformlarını da denetleyerek sahte ilanların tespitine yönelik çalışmalarını sürdürecek. Tüketiciler, şüpheli ilanları Bakanlığın Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'na bildirebilecek.

Yeni düzenleme, özellikle pandemi sonrası artan konut ve araç fiyatlarıyla birlikte sosyal medyada yaygınlaşan sahte ilan dolandırıcılıklarına karşı alınmış bir önlem. Geçtiğimiz aylarda birçok kişinin sahte konut ilanlarıyla dolandırıldığına dair şikayetler artmıştı. Bakanlık, bu tür mağduriyetlerin önüne geçmek için teknolojik altyapıyı güçlendirdiklerini belirtiyor.

Uzmanlar, düzenlemenin tüketici güvenini artıracağını ancak sosyal medya platformlarının denetlenmesinin zorluklarına dikkat çekiyor. Sistemin etkin çalışması için platformların iş birliği yapması gerektiği vurgulanıyor. Ticaret Bakanlığı, yıl sonuna kadar denetimlerin tamamlanmasını hedefliyor.

Etiketler:
sosyal medyasahte ilanTicaret BakanlığıEİDSkonutceza

İlgili Haberler

Hakkari'de korkunç aile katliamı: Uzman çavuş 4 kişiyi öldürdü, intihara kalkıştı
Gündem

Hakkari'de korkunç aile katliamı: Uzman çavuş 4 kişiyi öldürdü, intihara kalkıştı

8 dk önce

Ankara'da özel sektör öğretmenlerine polis müdahalesi: Eren Edebali ve çok sayıda kişi gözaltında
Gündem

Ankara'da özel sektör öğretmenlerine polis müdahalesi: Eren Edebali ve çok sayıda kişi gözaltında

9 dk önce

Engelli kızı için rampa isteyince komşusu kürekle saldırdı
Gündem

Engelli kızı için rampa isteyince komşusu kürekle saldırdı

10 dk önce

Hakkari'de Aile İçi Anlaşmazlık Kanlı Bitti: Uzman Çavuş 4 Kişiyi Öldürdü
Gündem

Hakkari'de Aile İçi Anlaşmazlık Kanlı Bitti: Uzman Çavuş 4 Kişiyi Öldürdü

10 dk önce