İstanbul merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında, eski emniyet müdürü Sonel’in yasa dışı işlerine yardım ettikleri iddiasıyla aralarında 5 üst düzey emniyet mensubu, 10 polis ve 3 emekli polisin bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı. İddialara göre, bu kişilerin Sonel’in kira gelirlerini gizleyerek örtbas operasyonuna destek verdikleri belirlendi. Şüphelilerin, sahte belgeler düzenledikleri ve gelirlerini düşük göstererek vergi kaçırdıkları öne sürülüyor.
Gözaltılar ve Soruşturma Detayları
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, polis ekipleri sabah saatlerinde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi. Soruşturma dosyasında, şüphelilerin Sonel’e ait olduğu tespit edilen 700 bin lira tutarındaki aylık kira gelirinin resmi kayıtlara girmediği, bu paraların elden dağıtıldığı ve kayıt dışı tutulduğu iddiaları yer alıyor.
Gözaltına alınanlar arasında, emniyet müdürlüğü görevini yürüten bazı isimlerin, Sonel’in gayrimenkul gelirlerini gizlemek için sahte kira sözleşmeleri düzenledikleri ve bu sözleşmeleri noter tasdikinden geçirdikleri aktarılıyor. Ayrıca, bazı polislerin, Sonel’in kira gelirlerini düşük göstererek vergi dairelerine bildirdikleri, bu sayede daha az vergi ödemesini sağladıkları belirtiliyor.
Kira Geliri Skandalı
Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte, Sonel’in toplam kira gelirinin aylık 700 bin lira olduğu ve bu gelirin büyük bir kısmının İstanbul’un lüks semtlerinde bulunan apartman dairelerinden elde edildiği öne sürüldü. Bu dairelerin bazılarının Sonel’a ait şirketler üzerinden kiralandığı, bazılarının ise doğrudan kendi adına kayıtlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin, bu gelirleri gizlemek için karmaşık bir mali yapı kurdukları, paraları başka hesaplara aktardıkları ve kayıt dışı olarak kullandıkları iddia ediliyor.
Savcılık, şüphelilerin ‘suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından yargılanmalarını istiyor. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ederken, soruşturmanın genişletilmesi için çalışmalar sürüyor. Özellikle, Sonel’in örtbas edilen başka gelirleri olup olmadığının araştırıldığı, bu kapsamda bazı emlak ofisleri ve mali müşavirlerin de sorgulandığı belirtiliyor.
Bağlam ve Arka Plan
Bu soruşturma, Türkiye’de kamu görevlilerinin yasa dışı işlere karıştığı yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Sonel’in daha önce de çeşitli yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldiği bilinen bir isim olduğu hatırlatılıyor. Emniyet teşkilatının itibarını zedeleyen bu tür olayların, toplumda adalete olan güveni sarstığına dikkat çekiliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan kısa açıklamada, soruşturmanın hassasiyetle yürütüldüğü ve adli sürecin takipçisi olunacağı belirtilirken, gözaltına alınan polislerin savunmalarının alınmasının ardından adliyeye sevk edilecekleri ifade edildi. Kamuoyu, bu soruşturmanın sonucunu merakla beklerken, benzer iddiaların araştırılması için hükümete çağrılar yapılıyor.
Uzmanlar, bu tür skandalların sadece adli değil, aynı zamanda etik boyutuyla da ele alınması gerektiğini vurguluyor. Kamu görevlilerinin mal varlıklarının şeffaf bir şekilde denetlenmesi, yolsuzlukların önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu olay, Türkiye’de emniyet teşkilatında reform yapılması gerektiğini bir kez daha gösteriyor.