Aydın'ın Söke ilçesinde demiryolu hattında ölçüm çalışması yapan 34 yaşındaki Dilek Karabatak, seyir halindeki bir trenin çarpması sonucu olay yerinde hayatını kaybetti. Kaza, sabah saatlerinde Söke-Denizli seferini yapan yolcu treninin geçişi sırasında meydana geldi. Olayın ardından jandarma ekipleri tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, çalışma ekibinde yer alan 2 kişi gözaltına alındı.
Kaza Anı ve Müdahale
Edinilen bilgilere göre, Karabatak'ın da aralarında bulunduğu ölçüm ekibi, Söke ilçesi Yenikent Mahallesi yakınlarındaki hemzemin geçitte bakım çalışması yapıyordu. Ekip, çevre güvenliğini aldıktan sonra hatta çalışmaya başladı. Bu sırada, Denizli yönünden gelen yolcu treni, sürücünün ikazına rağmen hızını kesemedi ve Karabatak'a çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan Karabatak, olay yerinde hayatını kaybetti. Kazayı gören mesai arkadaşları durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Karabatak'ın yaşamını yitirdiğini belirledi. Cenaze, Cumhuriyet Savcısı'nın incelemesinin ardından Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Soruşturma ve Gözaltılar
Kazayla ilgili olarak TCDD ve jandarma ekipleri tarafından geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Olay sırasında görevli olan ekip şefi ile tren makinisti ifadeleri alınmak üzere gözaltına alındı. İlk belirlemelere göre, ölçüm ekibinin ray hattında gerekli güvenlik önlemlerini alıp almadığı ve trenin hız limitine uyup uymadığı soruşturmada netleştirilecek. Jandarma, olay yerindeki güvenlik kameralarını ve trenin kayıt cihazlarını incelemeye aldı. Gözaltına alınan iki kişinin sorgusuna devam edildiği öğrenildi.
Demiryolu Güvenliği Tartışması
Bu acı olay, demiryolu bakım ve ölçüm çalışmaları sırasında iş güvenliği önlemlerini yeniden gündeme getirdi. Türkiye'de son yıllarda demiryolu hattında yapılan çalışmalarda işçilere rağmen tren kazaları yaşanabiliyor. Özellikle yolcu trenlerinin yoğun olduğu koridorlarda, bakım ekiplerinin çevresel uyarı sistemleri ve iletişim protokolleri büyük önem taşıyor. Söke'de yaşanan kaza, bu tür çalışmaların daha sıkı denetlenmesi gerektiğini bir kez daha gösterdi. Uzmanlar, çalışanların hatta girmeden önce tren trafiğinin tamamen durdurulması veya güvenli bir zaman penceresi oluşturulması gerektiğini vurguluyor.
Öte yandan, hayatını kaybeden Dilek Karabatak'ın meslektaşları ve ailesi büyük üzüntü içinde. Karabatak'ın evli ve iki çocuk annesi olduğu öğrenildi. Cenazesinin yarın Söke'de toprağa verileceği belirtildi. Yetkililer, soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü ve kusuru bulunanlar hakkında adli işlem yapılacağını açıkladı.