TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset SON DAKİKA

Sokağa çıkma yasağı geliyor mu? Uzman isim tarih verdi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Sokağa çıkma yasağı geliyor mu? Uzman isim tarih verdi

Avrupa'yı etkisi altına alan ve Türkiye'ye doğru ilerleyen aşırı sıcak hava dalgası, Prof. Dr. Orhan Şen'in çarpıcı uyarısıyla gündeme oturdu. Şen, özellikle büyükşehirlerde vatandaşların sağlığını korumak amacıyla 2 günlük sokağa çıkma yasağı uygulanabileceği tarihi işaret etti.

Sıcak hava dalgası ne zaman geliyor?

Prof. Dr. Orhan Şen, yaptığı açıklamada sıcak hava dalgasının önümüzdeki hafta başında Türkiye'ye ulaşacağını belirtti. Özellikle Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 10-12 derece üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Şen, "Bu sıcaklıklar sağlık açısından ciddi risk oluşturuyor. Hükümetin vatandaşları korumak için sokağa çıkma yasağı gibi önlemler alması gerekebilir" ifadelerini kullandı.

2 günlük yasağın detayları

Uzman isim, olası yasağın en sıcak iki günde uygulanabileceğini ve bu günlerin de perşembe ve cuma olabileceğini söyledi. Şen, "Sıcaklıkların en yüksek seviyeye ulaşacağı günlerde, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için dışarı çıkmamaları yönünde uyarılar yapılacak. Ancak yasak kararı tamamen hükümetin alacağı bir tedbirdir" dedi. Yasağın tüm günü kapsaması ve sadece zorunlu hizmetlerin istisna tutulması bekleniyor.

Diğer önlemler neler?

Prof. Dr. Şen, vatandaşların bol su tüketmesi, güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmaması ve hafif kıyafetler giymesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca belediyelere de serinletme alanları oluşturma ve su dağıtımı gibi konularda çağrıda bulundu. Şen, "İklim değişikliği nedeniyle bu tür aşırı hava olayları daha sık görülecek. Uzun vadede şehir planlamasından tarıma kadar birçok alanda önlem alınmalı" diye konuştu.

Geçmişte benzer uygulamalar

Türkiye'de daha önce de aşırı hava koşulları nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Örneğin, 2021 yılında Antalya ve Muğla'daki orman yangınları sırasında bazı bölgelerde yasak getirilmişti. Ancak sıcak hava dalgası kaynaklı bir yasak henüz uygulanmadı. Uzmanlar, bu tür önlemlerin can kaybını önlemek için gerekli olduğunu belirtiyor.

Sonuç olarak, Prof. Dr. Orhan Şen'in uyarısı, iklim değişikliğinin etkilerinin artık günlük hayatımızda daha fazla hissedileceğini gösteriyor. Hükümetin alacağı karar merakla beklenirken, vatandaşların da kişisel önlemlerini alması hayati önem taşıyor.

Etiketler:
sokaga cikma yasagiasiri sicaklarOrhan Sensicak hava dalgasiturkiye

İlgili Haberler

Ağıralioğlu'ndan NATO Zirvesi için hükümete çağrı
Siyaset

Ağıralioğlu'ndan NATO Zirvesi için hükümete çağrı

2 dk önce

Adalet Bakanı Gürlek, Özgür Özel'e açtığı tazminat davasını kazandı
Siyaset

Adalet Bakanı Gürlek, Özgür Özel'e açtığı tazminat davasını kazandı

3 dk önce

Piknikçi Teyzelere Polisten 'Örgüt Silahlı Eğitim Verdi Mi?' Sorusu
Siyaset

Piknikçi Teyzelere Polisten 'Örgüt Silahlı Eğitim Verdi Mi?' Sorusu

6 dk önce

Akın Gürlek’ten CHP’li Özel’e 150 bin lira tazminat davası
Siyaset

Akın Gürlek’ten CHP’li Özel’e 150 bin lira tazminat davası

7 dk önce