YENİ Parti İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, cezaevinde tutuklu bulunan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in sağlık durumunun ciddiyetini gündeme taşıdı. Gökçen, tutuklu belediye başkanlarını ve parti yöneticilerini ziyaret ettiğini belirterek, yargı sürecinin hızlandırılması ve adil bir yargılama için iddianamelerin bir an önce hazırlanması gerektiğini vurguladı. Diyaliz tedavisi gören Yetişkin'in durumunun herkesi endişelendirdiğini ifade eden Gökçen, yargılamaların tutuksuz devam etmesi çağrısında bulundu.
Gökçen'in Ziyaretleri ve Açıklamaları
Gökçe Gökçen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, tutuklu bulunan belediye başkanlarını ve parti yöneticilerini cezaevinde ziyaret ettiğini belirtti. Bu ziyaretler sırasında özellikle İsmail Yetişkin'in sağlık durumunun ciddiyetini yakından gözlemlediğini aktaran Gökçen, Yetişkin'in diyaliz tedavisi gördüğünü ve bu durumun tüm kamuoyunu endişelendirdiğini ifade etti. Gökçen, "Seferihisar Belediye Başkanımız İsmail Yetişkin'in sağlık durumu hepimizi endişelendiriyor. Diyaliz hastası olan bir insanın cezaevinde tutulması, hem sağlık hem de hukuk açısından kabul edilemez bir durumdur." dedi.
Gökçen, açıklamasında ayrıca, tutuklu bulunan tüm belediye başkanları ve parti yöneticileri için iddianamelerin bir an önce hazırlanmasını istedi. Yargılamaların tutuksuz olarak sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Gökçen, "Adil yargılanma hakkı herkesin anayasal hakkıdır. Bu kişilerin suçlu olup olmadığına mahkeme karar verecek, ancak bu süreçte insanların sağlıklarıyla oynanmamalıdır. İddianamelerin hazırlanması ve yargılamaların tutuksuz yapılması, hukukun gereğidir." şeklinde konuştu.
Tutuklu Belediye Başkanları ve Yargı Süreci
Son dönemde Türkiye'de birçok belediye başkanı, terör örgütü üyeliği veya irtibat iddialarıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Bu kapsamda Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de tutuklanan isimler arasında yer alıyor. Yetişkin'in diyaliz hastası olduğu ve cezaevinde sağlık koşullarının yetersiz olduğu iddiaları, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Gökçen'in ziyareti sonrası yaptığı açıklamalar, konuyu yeniden gündeme taşıdı.
Tutuklu belediye başkanlarının sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Gökçen, bu durumun yerel demokrasi açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Gökçen, "Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanması, halkın iradesine saygısızlıktır. Bu başkanlar, halkın oylarıyla seçilmiştir ve suçlu bulunana kadar masumdur. Yargı süreci adil ve hızlı bir şekilde ilerletilmeli, insanlar keyfi uygulamalarla cezalandırılmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
İsmail Yetişkin'in Sağlık Durumu ve Talepler
İsmail Yetişkin'in sağlık durumunun ciddiyetini vurgulayan Gökçen, yetkililere çağrıda bulunarak, Yetişkin'in tedavisinin düzenli olarak yapılabilmesi için acilen adım atılmasını istedi. Diyaliz hastalarının düzenli olarak hastaneye gitmesi gerektiğini hatırlatan Gökçen, cezaevi koşullarında bu tedavinin aksadığını belirtti. "Cezaevi şartlarında diyaliz hastalarının tedavisi çok güçtür. Bu insanların sağlık sorunları göz ardı edilmemeli, gerekli sağlık imkanları sağlanmalıdır." dedi.
Gökçen, ayrıca tüm tutuklu belediye başkanları ve parti yöneticileri için adil bir yargı sürecinin işletilmesi gerektiğini yineledi. İddianamelerin hazırlanma sürecinin uzunluğuna dikkat çeken Gökçen, "İnsanlar aylardır cezaevinde, neyle suçlandıklarını tam olarak bilmiyorlar. Bu durum, hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmıyor. Bir an önce iddianameler hazırlanmalı, dava süreçleri başlatılmalı ve yargılamalar tutuksuz olarak devam etmelidir." ifadelerini kullandı.
Demokratik Hukuk Devleti Vurgusu
Gökçe Gökçen, açıklamasının sonunda, demokratik bir hukuk devletinde herkesin suçlu olduğu kanıtlanıncaya kadar masum sayılacağını hatırlattı. Tutukluluğun istisnai bir tedbir olduğunu, bu nedenle sağlık sorunları olan tutukluların tahliye edilmesi gerektiğini belirten Gökçen, "Hukuk devleti, herkes için eşit uygulanan bir hukuk demektir. Bu ülkede seçilmiş bir belediye başkanının, diyaliz hastası olmasına rağmen cezaevinde tutulması, hukuk devleti ilkesiyle asla bağdaşmaz. Yetkilileri sağduyulu olmaya davet ediyorum." şeklinde konuştu.
Gökçen'in bu açıklamaları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından da yakından takip ediliyor. Tutuklu belediye başkanlarının aileleri de benzer taleplerle yetkililere sesleniyor. Konunun yakın zamanda Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor.