TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Savaştan Çıkıp Fon Kuracaklar: İran’a Milyarlarca Dolarlık Yatırım Yolda

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Savaştan Çıkıp Fon Kuracaklar: İran’a Milyarlarca Dolarlık Yatırım Yolda

İran ile Batılı ülkeler arasında devam eden müzakerelerde, savaşın sona ermesine yönelik somut adımlar atılırken, eş zamanlı olarak İran ekonomisini canlandıracak bir yatırım fonu kurulması için mutabakat sağlandığı bildirildi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, söz konusu fon, Tahran yönetimine milyarlarca dolar kaynak sağlayarak ülkedeki ekonomik darboğazı aşmayı ve uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden tesis etmeyi amaçlıyor.

Mutabakatın Detayları ve Piyasalara Etkisi

Üzerinde çalışılan mutabakat metni, İran’ın nükleer programına ilişkin kapsamlı bir anlaşma ile birlikte yürürlüğe girecek. Yatırım fonu, başta enerji, petrokimya ve altyapı olmak üzere birçok sektöre yönlendirilecek. Uzmanlar, bu adımın İran üzerindeki uluslararası yaptırımların hafifletilmesiyle birlikte, ülkeye yılda 50 milyar dolara kadar yabancı sermaye girişi sağlayabileceğini belirtiyor. Piyasalarda olumlu karşılanan haberin ardından İran riyali dolar karşısında değer kazanırken, Tahran Borsası’nda yükseliş yaşandı.

Ekonomik Baskı ve Çözüm Arayışları

Yıllardır süren yaptırımlar ve iç siyasi istikrarsızlık nedeniyle ekonomisi küçülen İran, yüksek enflasyon ve işsizlikle mücadele ediyor. Son dönemde hükümet, ekonomiyi canlandırmak için özelleştirme ve yabancı yatırım teşvikleri gibi adımlar atmıştı. Yeni yatırım fonu, bu çabaların bir parçası olarak görülüyor. Fonun büyüklüğü henüz netleşmezken, kaynaklar 10 ila 15 milyar dolar arasında bir başlangıç bütçesi planlandığını ifade ediyor. Anlaşmanın önümüzdeki aylarda imzalanması bekleniyor.

Diplomatik çevreler, bu girişimin yalnızca ekonomik değil aynı zamanda siyasi bir mesaj taşıdığını vurguluyor: Bölgesel gerginliklerin azalması ve İran’ın uluslararası sisteme entegrasyonu. Önümüzdeki dönemde fonun yönetim yapısının nasıl şekilleneceği, yatırımcıların haklarının nasıl korunacağı gibi detaylar netleşecek. Tüm bunlar yaşanırken, İran’ın bu fonu etkin kullanıp kullanmayacağı ve ekonomik reformları hayata geçirip geçirmeyeceği merak konusu.

Etiketler:
İranyatırım fonusavaşmutabakatekonomiTahran

İlgili Haberler

Trump İran'a Sert Uyarı: Görüşmeler Anlamlı Olmazsa Masaya Oturmayız
Dünya

Trump İran'a Sert Uyarı: Görüşmeler Anlamlı Olmazsa Masaya Oturmayız

1 sa önce

Trump'tan Husi geriliminde yeni tehdit: 'İcabına bakarız
Dünya

Trump'tan Husi geriliminde yeni tehdit: 'İcabına bakarız

1 sa önce

Batı Şeria'da 7 Filistin toprağına el koyma kararı
Dünya

Batı Şeria'da 7 Filistin toprağına el koyma kararı

1 sa önce

Rus fenomen çıplak yayın sonrası gözaltında
Dünya

Rus fenomen çıplak yayın sonrası gözaltında

2 sa önce